Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Szeptember 05. 11:06, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Rekordszámú utas vonatozott a Balatonhoz

Rekordszámú utas vonatozott a Balatonhoz

Sikeresen ért véget a balatoni főszezon. A tavalyi, egész szezon alatt elért évtizedes rekordnál is többen választották a MÁV-START járatait a hazánk legnagyobb tavához történő utazáshoz.

Az elő- és főszezonban több mint 2,7 millióan utaztak vonattal a tóhoz, vagy onnan, illetve a balatoni állomások között. A korábbi tapasztalatok alapján várható kora őszi magas utasszámra készülve, a vasúttársaság továbbra is számos lehetőséget nyújt sűrű vonatközlekedéssel azoknak, akik a szeptember 11-éig tartó utószezonban kelnének útra a Balatonhoz.

A balatoni főszezonban tavalyhoz képest nagyjából 29 százalékos volt az utasszám-növekedés, sőt a járvány előtti utolsó évhez képest is hozzávetőleg 32 százalékkal jobb az eredmény. A legtöbben Siófokon, Balatonfüreden, Zamárdiban Fonyódon és Balatonlellén fordultak meg. Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár kiemelte: „A kormány a székesfehérvári és a déli parti vonal teljes felújításával, az északi parti szakasz villamosításával Balatonfüredig mindent megtett azért, hogy versenyképesebb legyen a balatoni közlekedés. Dolgozunk tovább a vasút fejlesztésén, a nyári számok igazolják, hogy van értelme, az utasok szívesen élnek a folyamatosan bővülő lehetőségekkel.”

A jegyek többségét, közel 1,3 millió darab jegyet már a MÁV appban és a megújult Elvira felületén vásárolták meg az utasok. MÁV applikációban vásárolt az utasok 24 százaléka, interneten 13 százaléka, jegyautomatákban pedig 17 százaléka. Idén a főszezon elejére több tóparti állomásra és megállóhelyre is telepített jegyértékesítő automatát a vasúttársaság, a számuk így 37 darabra nőtt a térségben. Ennek is köszönhetően a Balatont érintő utazásra szóló jegyekből a tavalyi 180 ezer darab után az idei főszezonban közel 510 ezer darabot automatákból vásároltak az utasok.

Idén is forgalomba álltak a nyári hétvégéken a Balaton felé az emeletes KISS motorvonatok, sőt jelentősen bővült a kínálata e különleges járműveknek. A Dunakanyarból Fonyódra a dupla KISS motorvonatból álló Jégmadár expresszen lehetett eljutni. A Szolnok és Siófok között közlekedő Napfürdő expresszvonat a hétvégi napokon Cegléd, Albertirsa és Monor érintésével járt. A Vitorlás névre keresztelt expresszvonat Szolnok és Fonyód között az újszászi (120a) vonalon nyújtott lehetőséget a térségben élők számára is a Balatonra való közvetlen eljutásra. A Panoráma expresszvonat Nyíregyháza és Siófok között járt, a két végállomás között csak Debrecen, Hajdúszoboszló, Szolnok, Székesfehérvár, Balatonaliga, Szabadisóstó, Szabadifürdő állomásokon és megállóhelyeken állt meg. Vasárnaponként az Esti Csók Fonyód és Kőbánya-Kispest között juttatta haza az utasokat a Balatonról. A korszerű és közkedvelt emeletes vonatok csaknem 45 ezer utast és mintegy 2000 kerékpárt szállítottak.

A déli parton közlekedő Bagolyvonatok az utasok körében továbbra is népszerűek, éjszakánként több ezren közlekedtek velük. A Balaton körüli vonalak forgalmát idén nyáron is növelte, hogy a vonatok szerelmeseinek retró hétvégékkel készült a vasúttársaság. Az Utasellátó étkezőkocsik kínálata a pénztárcabarát árazásnak is köszönhetően továbbra is kedvelt. A hétvégi napokon átlagosan 300 embernek szolgálták fel a finom ételeket.

A szezonális termékek közül a meghatározott vasútvonalakon és Volánbusz-járatokon egyaránt érvényes, jellemzően a tó körüli utazás elősegítésére hasznos, különféle Balaton 24/72 napijegyekből összesen 27,6 ezer kelt el, négyezerrel több, mint tavaly. A kedvezményes, helyjegybiztosítást magában foglaló, interneten és MÁV appon vásárolható Okosjegyből mintegy 24 ezret vásároltak az utasok.

A vasúttársaság továbbra is hangsúlyosan kéri az utasokat, hogy a sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben a MÁV applikáció vagy a megújult Elvira használatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.