Városlista
2024. május 25, szombat - Orbán

Hírek

2014. Május 05. 10:04, hétfő | Helyi
Forrás: (Elek András-sajtóreferens)

Rákosi börtöneiről nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpontban

Rákosi börtöneiről nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpontban

Ne csak őrizd, gyűlöld is! Rákosi börtöneiről nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

Ne csak őrizd, gyűlöld is! Rákosi börtöneiről nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Az ötvenes évek büntetés-végrehajtási intézeteit, a börtönök és internálótáborok világát idézi meg az Emlékpont legújabb kiállítása. A Rákosi börtönei című tárlat számos molinón és egyedi kiállítási installáción keresztül mutatja be a korszak börtönviszonyait.

A készülő kiállítás koncepcióját Árva László, az Emlékpont szakmai főtanácsadója és Mészáros Tamás, a tárlat kurátora mutatja be a sajtó képviselőinek május 7-én, szerdán az Emlékpontban.

A 20. század legsötétebb időszaka volt az az évtized, amelyet Rákosi Mátyás neve fémjelez. Ekkor az ország börtönei, valamint internáló-, és kényszermunkatáborai megteltek politikai foglyokkal, akikkel szemben az örök a "Ne csak őrizd, gyűlöld is!" elven bántak. Némi túlzással azt mondhatnánk, hogy Rákosi börtönné változtatta az egész országot.

Az Emlékpont legújabb, május 17-én nyíló időszaki kiállítása ennek a korszaknak állít emléket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.

2024. Május 25. 08:14, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: haderőt kell építenünk, mert enélkül nem tudjuk garantálni a magyar emberek békéjét és biztonságát

Nem tekinthetjük sajnos azt a forgatókönyvet sem kizártnak, hogy ismét a fegyvereké lehet szó Európában. Ennek az elkerüléséhez erőre van szükségünk

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.