Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Június 10. 10:21, kedd | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Rákosi börtönei - szakmai konferencia

Rákosi börtönei - szakmai konferencia

Az 1950-es évek börtöneinek és internálótáborainak, a mindennapokat átszövő terror és a kommunista diktatúra erőszakszervezeteinek világát tárják fel a Rákosi börtönei kiállításhoz kapcsolódó tanácskozás meghívott előadói az

A június 12-én (csütörtökön) 11 órakor kezdődő szakmai konferencia meghívottjait és résztvevőit Árva László, a kommunizmus időszakát bemutató kiállítóhely szakmai vezetője köszönti.

Az Emlékpont tudományos ülésén hét előadást hallhatnak a téma iránt érdeklődők. Bank Barbara, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának tagja, aki néhány évvel ezelőtt a recski kényszermunkatáborról szóló kiállítást rendezte az Emlékpontban, az internálótáborok 1945-1947 közötti működéséről tart előadást. Nagy István, a Szegedi Fegyház és Börtön hadnagya, a Csillagbörtön történetének kutatója az 1930-as évekbe tekint vissza, arra az időszakra, amikor Rákosi Mátyás "belülről élvezte a Csillagbörtön vendégszeretetét".

A történeti levéltár korszakra vonatkozó forrásait és a kutatás módszertani lehetőségeit ismerteti Bikki István, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főosztályvezetője. A politikai rendőrségről szóló számos kötet szerzője, Müller Rolf a látható titkosrendőrségről, azaz a rejtett és a demonstratív erőszakról tart előadást. Zinner Tibor jogtörténész referátuma témájában túlmutat, de össze is kapcsolja az Emlékpont időszaki kiállítását a magyarországi kommunizmus második korszakával, ugyanis a kádári megtorlás, azaz '56 utáni börtönvilág fénykorát mutatja be. Az Emlékpont történészei érdekes esettanulmányokon keresztül érzékeltetik az ötvenes évek börtönviszonyait: Mészáros Tamás a börtönőrök fegyelmi ügyeiből válogat, Vincze Gábor előadásában a Csillagban elhunyt Huba Géza esetét tárja a konferencia hallgatósága elé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: