Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2014. Május 30. 18:29, péntek | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Pulyka lelte aranyak - vasárnapig a Tornyai-múzeumban

Pulyka lelte aranyak - vasárnapig a Tornyai-múzeumban

A hétvégén kedvezményes belépő a szikáncsi aranykincsre.

Záró hétvégéjéhez érkezett a páratlan hun kori aranykincset bemutatókiállítás a Tornyai János Múzeumban. Az Attila korából származó aranyérméket szombaton és vasárnap kedvezményes áron tekinthetik meg az érdeklődők a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Bő fél évszázaddal ezelőtt, 1963 őszén került elő a hódmezővásárhelyi határdélkeleti részén, a szikáncsi tanyavilágban az eddig ismert legnagyobb hun kori aranyérme lelet: összesen 1439 db, közel hat és fél kilogramm összsúlyú aranypénz Jozó Erzsébet bejelentésének és a régészek leletmentésének köszönhetően. A pénzek kibocsátásának ideje a 420-as évek eleje és a 440-es évek közepeközé tehető. A leletegyüttes mind a kibocsátó uralkodókat és verdéket, mind az előforduló érmetípusokat, mind az érmék állapotát tekintve meglehetősen egységes jelleget mutat. A kincs zömét (közel 98%-át) II. Theodosius (402-450) solidusai alkotják. Emellett mindössze Honorius (395-423) 2 darab,valamint III. Valentinianus (424-455) 32 darab solidusa fordul elő benne. Döntő többségük (99,6%) a konstantinápolyi verdében készült, csak III.Valentinianus néhány verete származik a római, illetve a ravennai verdéből. A nagy mennyiségű azonos, a konstantinápolyi verdéből kikerült verdefényes lelet arra utal, hogy a pénzt nem apránként gyűjtötték össze. A 23 karátos finomságú érmék jelentős része nem került forgalomba, hanem egy tömegben jutott elrejtője kezébe és egy összegben kerülhetett hun földre.Valószínűleg a hun fejedelmi udvarba császári adóként küldött pénzt rejtették a földbe számunkra ismeretlen okból, legkorábban 445-446 tájékán.

A Tornyai-múzeumban kiállított 55 db solidust és az érmék megtalálásának és a leletmentés izgalmas történetét bemutató tárlatot június 1-jéig tekinthetik meg az érdeklődők kedvezményes, 300 forintos belépővel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.