Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Május 30. 18:29, péntek | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Pulyka lelte aranyak - vasárnapig a Tornyai-múzeumban

Pulyka lelte aranyak - vasárnapig a Tornyai-múzeumban

A hétvégén kedvezményes belépő a szikáncsi aranykincsre.

Záró hétvégéjéhez érkezett a páratlan hun kori aranykincset bemutatókiállítás a Tornyai János Múzeumban. Az Attila korából származó aranyérméket szombaton és vasárnap kedvezményes áron tekinthetik meg az érdeklődők a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Bő fél évszázaddal ezelőtt, 1963 őszén került elő a hódmezővásárhelyi határdélkeleti részén, a szikáncsi tanyavilágban az eddig ismert legnagyobb hun kori aranyérme lelet: összesen 1439 db, közel hat és fél kilogramm összsúlyú aranypénz Jozó Erzsébet bejelentésének és a régészek leletmentésének köszönhetően. A pénzek kibocsátásának ideje a 420-as évek eleje és a 440-es évek közepeközé tehető. A leletegyüttes mind a kibocsátó uralkodókat és verdéket, mind az előforduló érmetípusokat, mind az érmék állapotát tekintve meglehetősen egységes jelleget mutat. A kincs zömét (közel 98%-át) II. Theodosius (402-450) solidusai alkotják. Emellett mindössze Honorius (395-423) 2 darab,valamint III. Valentinianus (424-455) 32 darab solidusa fordul elő benne. Döntő többségük (99,6%) a konstantinápolyi verdében készült, csak III.Valentinianus néhány verete származik a római, illetve a ravennai verdéből. A nagy mennyiségű azonos, a konstantinápolyi verdéből kikerült verdefényes lelet arra utal, hogy a pénzt nem apránként gyűjtötték össze. A 23 karátos finomságú érmék jelentős része nem került forgalomba, hanem egy tömegben jutott elrejtője kezébe és egy összegben kerülhetett hun földre.Valószínűleg a hun fejedelmi udvarba császári adóként küldött pénzt rejtették a földbe számunkra ismeretlen okból, legkorábban 445-446 tájékán.

A Tornyai-múzeumban kiállított 55 db solidust és az érmék megtalálásának és a leletmentés izgalmas történetét bemutató tárlatot június 1-jéig tekinthetik meg az érdeklődők kedvezményes, 300 forintos belépővel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.