Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2016. Szeptember 12. 14:26, hétfő | Helyi
Forrás: Gombkötő Zoltán PR menedzser Invitel Zrt.

Pilóta nélkül a levegőben - a drónok

Pilóta nélkül a levegőben - a drónok

Egyre több madártávlatból fotózott, izgalmas képi- és videós tartalmat találhatunk városokról és térségekről a különböző videómegosztó oldalakon és közösségi média felületeken.

A legtöbb ilyen légi felvétel a napjainkban egyre népszerűbb DRÓN segítségével készül.

Mi az a drón?

Ezt a furcsa, sci-fi hangzású gyűjtő elnevezést használja a köznyelv a pilóta nélküli, távirányítású, repülni képes eszközökre. Típusuk és felhasználási módjuk szerint különféle nevet kaphatnak, például multikopternek és multirotornak is szokás nevezni.

Zümmög, döngicsél - Hogyan kapta a nevét?

Az angol haditengerészet által kifejlesztett első távirányítású repülő célpont a Queen Bee (Méhkirálynő) becenevű repülőgép átalakításából született az 1930-as években. A „Méhkirálynőt” elsősorban katonai gyakorlatozási feladatokra használták. Később a prototípust az USA is alapul vette, és fejleszteni kezdte saját gyakorlatozó rendszerét, amely 1936-ban már az angol Méhkirálynő ihlette „drone”, azaz here (mint hím méh) megnevezést kapta. Az idők során az amerikai és angol hadsereg is alkalmazta a pilóta nélküli eszközöket különböző bevetéseken.

Hogyan irányíthatjuk?

Típusuktól, árkategóriájuktól és alkalmazási területüktől függően többféleképpen irányíthatjuk drónunkat:

Kontroller

Rádiófrekvenciával vezérelhető drónok, amelyeknek egy kontroller segítségével adhatunk parancsokat.

GPS

Előre megadott GPS koordináták alapján irányítható drónok, amelyeket akár egy objektum (például egy kerékpáros) követésére is beprogramozhatunk.

Okostelefon/táblagép

Saját WiFi-hálózattal rendelkező drónok, amelyekhez mobilunkkal vagy tabletünkkel csatlakozhatunk. Egy letölthető alkalmazáson keresztül megjelenik kijelzőnkön a drón kamerája által látott élőkép és máris kezünkben az irányítás.

Paraméterek

A piacon számos drón érhető el attól függően, hogy milyen célra szeretnénk használni. Nem kell hosszasan keresgélnünk, a hobbi jellegű gépek és a profi légi felvételek készítésére alkalmas drónok között könnyen megtaláljuk az igényeinknek megfelelőt. A döntés előtt azonban érdemes megismerni néhány fontos paramétert, hogy közelebbi képet kapjunk a drónok széles kínálatáról. (Az extrém, illetve ipari- és hadi felhasználású drónok paramétereit itt nem közöljük.)

Milyen extrákat tud még egy drón?

Kikerüli a tárgyakat

Az egyre tökéletesedő modellek között már megtalálható olyan drón, amely megáll, amint akadály kerül az útjába. Ultrahangos érzékelőinek és kameráinak köszönhetően figyeli a környezetét, így még hatékonyabban segíti a navigációt.

Visszatér kiindulópontjához

Egyes típusokat olyan plusz funkcióval is felruháztak, hogy ha elveszítjük velük a kapcsolatot, automatikusan visszatérnek arra az állomásra, amelyről felszálltak.

Mire használjuk a drónokat?

A hétköznapi, legelterjedtebb felhasználásuk általában a szórakozás, szórakoztatás, illetve légi felvételek készítése, ám az eszközök gyors fejlődésével az élet más területein is alkalmazzák őket.

A reptetés élménye:

Szórakoztató repülő eszköz, amellyel akár beltérben is repkedhetünk, manőverezhetünk.


Légi felvételek készítése:

Különleges, nehezen megközelíthető helyekről készíthetünk izgalmas fotókat a családi albumba. Egy komolyabb kamerával felszerelt drón pedig arra is lehetőséget nyújt a fotósnak, hogy egyedi látószögből mutassa meg a világot.

Mezőgazdaság

Nagyobb távolságból is lehetővé teszi a talaj összetételének vizsgálatát, nagyobb területek feltérképezését. Olyan repülő eszközt is fejlesztenek, ami a növényvédő szereket juttathat el különböző földterületekre.

Logisztika

A kereskedelmi cégek is keresik a lehetőségeket, hogy termékeiket minél nagyobb számban tudják drónok segítségével kiszállítani vevőiknek. Így a jövőben a megrendelt laptopunk, vagy akár a vacsoránk is érkezhet az „égből” a házunk elé.

Infrastruktúra

Nemzetközi együttműködések azt vizsgálják, hogy az építőiparban hogyan lehet repülő eszközökkel kiváltani és felgyorsítani a nehéz fizikai erőfeszítést igénylő munkákat.

Néhány éven belül komoly forradalmi változásokat hozhat egyes területeken a pilóta nélküli légi járművek alkalmazása. A világ legnagyobb kereskedelmi, elektronikai, bányaipari, egészségügyi és mezőgazdasági vállalatai mind prioritásként kezelik az ilyen jellegű technológiai újításokat.

Érdekességek a drónok világából

Nemzetközi légifotó verseny

A Dronestagram nevű weboldal 2016-ban harmadik alkalommal írta ki nemzetközi fotópályázatát, aminek célja, hogy a pályázók a világ szebbik oldalát mutassák be sajátos perspektívából, drónok segítségével. A légifotó pályázatra 5 900 amatőr és profi kép érkezett a világ 28 országából utazás, sport és természet témakörben.

Drónverseny

Akiket elbűvöltek a kis légi eszközök, és a velük való manőverezést magas fokon űzik, azok különféle drónversenyeken mérhetik össze erejüket. A verseny lényege, hogy a pilóták egy VR-szemüveget kapnak fejükre, amelyen keresztül a drónjaikra szerelt kamera képét látják. A versenygépeiket kontroller segítségével vezetik át egy kijelölt útvonalon, amelyen különféle akadályok elől kell kitérniük, kapukon áthaladniuk - mindezt időre.A legnagyobb külföldi versenyek egyike a Drone Race League, ahol 12 pilótából 5 futam alatt kerül ki a győztes. Magyarország első hivatalos, öt állomásból álló drónbajnokságát idén rendezték meg.

Drónpilóta képzés

A drónok használata egyre népszerűbb, legyen szó hobbi szintű, vagy akár munkához kapcsolódó felhasználásról. Sok lehetőség van közelebb kerülni ehhez a világhoz, és elméleti, valamint gyakorlati oktatásokon megismerni a drónok működését. A képzésben résztvevők olyan ismeretekre tehetnek szert, amelyeket a drónok üzemeltetésénél és karbantartásánál alkalmazhatnak, valamint betekintést nyerhetnek az eszköz használatának biztonsági és jogi hátterébe is.

Jogi szabályozás

A pilóta nélküli, repülni képes eszközök gazdag alkalmazási lehetőségeket rejtenek magukban. Ahhoz, hogy a magyar légterekben használni tudjuk őket, figyelembe kell venni az aktuális légügyi rendelkezéseket. A drónokra szabott pontos jogszabályok kialakítása jelenleg is zajlik, mivel megalkotásukat számos további tényező nehezíti. A törvény megfogalmazásáig a drónhasználat engedélyhez kötött, amit a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala ad ki. A Légyügyi Hivatal ezután biztosítja a szabad légteret, hogy ott más légi jármű a drón használata közben ne jelenhessen meg. A törvényes és biztonságos drón reptetéshez ezért a szükséges engedélyekkel, illetve megfelelő szakmai felkészültséggel kell rendelkeznie a drón pilótájának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a