Városlista
2023. január 30, hétfő - Martina

Hírek

2014. Május 29. 12:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Pillantás a zsidó kultúra múltjába és jelenébe

Pillantás a zsidó kultúra múltjába és jelenébe

A pesti zsidónegyeddel ismerkedtek vásárhelyi diákok.

Flódnikóstolás, zsinagóga-látogatás és a zsidó szokások megismerése szerepelt annak a nyolcadikos diákokból álló csoportnak a programjában, akik az elmúlt héten a budapesti zsidónegyedbe kirándultak az Emlékpont vetélkedőjének díjazásaként. A magyarországi holokauszt 70. évfordulójára emlékező hódmezővásárhelyi programsorozat részeként áprilisban a magyar kultúra zsidó értékeiről rendezett történelemversenyt az Emlékpont. A vetélkedőn résztvevő csapatok a pesti régi zsidónegyeddel ismerkedtek meg, felkeresve a VII. kerület jellegzetes emlékhelyeit.

A vetélkedőt és a kirándulást szervező Égető Réka múzeumpedagógus elmondta, hogy a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, a Bethlen Gábor Református Gimnázium, a Klauzál Gábor Általános Iskola, valamint a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola tanulóból és kísérőikből álló csapat a Zachor Alapítvány önkéntes idegenvezetőinek segítségével tett egy történelmi sétát Belső-Erzsébetvárosban. Megtekintették a Dohány utcai Zsinagógát, amelynek monumentalitása lenyűgözte a fiatalokat. Európa legnagyobb zsinagógájának udvarán található Varga Imre szobrászművész szomorúfűzfára emlékeztető alkotása, az Emanuel Emlékfa, melynek több mint harmincezer (!) levelén a holokauszt mártírjainak neveit örökítették meg. A vásárhelyi csoport felkereste Carl Lutz svájci diplomata, embermentő emlékművét, majd látogatást tettek a Rumbach Sebestyén utcai és a Kazinczy utcai Ortodox Zsinagógában.

"Maradandó ízélményt" jelentett a Fröhlich Cukrászda felkeresése, ahol hagyományos kóser süteményeket kóstoltak meg a gyerekek. A program zárásaként a Magyar Zsidó Múzeum állandó és időszaki kiállításain a különféle szokások, ünnepek ismertetésén túl gazdag illusztrációs anyaggal is találkoztak a diákok - mondta el az Emlékpont múzeumpedagógusa.

(Fotók: Égető Réka)

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 25. 15:23, szerda | Helyi

Római erődtől Mátyás király palotájáig

Visegrád története a Tornyai-múzeum régészeti sorozatában

2023. Január 25. 15:07, szerda | Helyi

Növényi alapú táplálkozás: 8+1 alapanyag, ami nem hiányozhat a konyhádból

A növényi alapú táplálkozás elképesztően változatos, főként, ha ismerjük azokat az alapanyagokat, amelyekkel különleges, de mégis egyszerű lehet a főzés.

2023. Január 25. 11:49, szerda | Helyi

A zöld hidrogéné a jövő, de az árával még baj van

Sokat beszélünk a hidrogénről, az Európai Uniónak is nagyívű tervei vannak vele.

2023. Január 25. 11:47, szerda | Helyi

Dobogóst fogad pénteken a Kosársuli

Ismét hazai pályán lép pályára a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában.