Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Május 29. 12:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Pillantás a zsidó kultúra múltjába és jelenébe

Pillantás a zsidó kultúra múltjába és jelenébe

A pesti zsidónegyeddel ismerkedtek vásárhelyi diákok.

Flódnikóstolás, zsinagóga-látogatás és a zsidó szokások megismerése szerepelt annak a nyolcadikos diákokból álló csoportnak a programjában, akik az elmúlt héten a budapesti zsidónegyedbe kirándultak az Emlékpont vetélkedőjének díjazásaként. A magyarországi holokauszt 70. évfordulójára emlékező hódmezővásárhelyi programsorozat részeként áprilisban a magyar kultúra zsidó értékeiről rendezett történelemversenyt az Emlékpont. A vetélkedőn résztvevő csapatok a pesti régi zsidónegyeddel ismerkedtek meg, felkeresve a VII. kerület jellegzetes emlékhelyeit.

A vetélkedőt és a kirándulást szervező Égető Réka múzeumpedagógus elmondta, hogy a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, a Bethlen Gábor Református Gimnázium, a Klauzál Gábor Általános Iskola, valamint a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola tanulóból és kísérőikből álló csapat a Zachor Alapítvány önkéntes idegenvezetőinek segítségével tett egy történelmi sétát Belső-Erzsébetvárosban. Megtekintették a Dohány utcai Zsinagógát, amelynek monumentalitása lenyűgözte a fiatalokat. Európa legnagyobb zsinagógájának udvarán található Varga Imre szobrászművész szomorúfűzfára emlékeztető alkotása, az Emanuel Emlékfa, melynek több mint harmincezer (!) levelén a holokauszt mártírjainak neveit örökítették meg. A vásárhelyi csoport felkereste Carl Lutz svájci diplomata, embermentő emlékművét, majd látogatást tettek a Rumbach Sebestyén utcai és a Kazinczy utcai Ortodox Zsinagógában.

"Maradandó ízélményt" jelentett a Fröhlich Cukrászda felkeresése, ahol hagyományos kóser süteményeket kóstoltak meg a gyerekek. A program zárásaként a Magyar Zsidó Múzeum állandó és időszaki kiállításain a különféle szokások, ünnepek ismertetésén túl gazdag illusztrációs anyaggal is találkoztak a diákok - mondta el az Emlékpont múzeumpedagógusa.

(Fotók: Égető Réka)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.