Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. November 25. 12:25, csütörtök | Bulvár

Parád a legszebb hely az egész földkerekségén

Parád a legszebb hely az egész földkerekségén

Palóc föld gyöngyszemének bemutatását egy Krúdy Gyula idézettel kezdeném. "Látott embereket,és messzi tájakat,idegen kultúrákat, és nagyvilági tolongásokat, amíg ráeszmélt, hogy Parád a legszebb hely a föld kerekségén!"

Az ország egyik legrégebbi gyógyhelye Heves megye talán legszebb részén a Mátra lábánál,a Fehérkő,a Jámborhegy, és a Kékes csúcsának tövében,a Tarna patak völgyében található.

Nemcsak természeti látnivalói miatt, hanem történelmi múltjához kötődő épített,és szellemi örökségei miatt is érdemes ellátogatni ide.

A települést több neves magyar család is birtokolta.. többek között a Károlyi ,és a Rákóczi család is. Ez utóbbi család nevéhez fűződik a Rákóczi fa legendája is...mely szerint 1710-ben e tölgyfához kötötte II. Rákóczi Ferenc a lovát útban Felvidékre.

A tölgyfa azóta sajnos már kiszáradt, és 2015-ben egy viharban kidőlt....
Az idelátogatókat természetesen nem csak ez a gigantikus méretű fa, hanem nagyon sok látnivaló és program várja.

Néhányat említve a nevezetességekből

Károlyi kastély, Palóc ház, Freskó rendezvény terem, vagy a római katolikus templom melynek az országban egyedülálló módon Szent Otilia a védőszentje.
Programokban sincs hiány, hiszen rendszeresen megrendezik a nagy múlttal rendelkező hagyományőrző palóc napokat, a megyei vadásznapokat, de különböző családi, kulturális és sport rendezvény is színesíti a közösségi életet.

A település jelenéről Mudriczki József Parád nagyközség polgármesterével beszélgettünk, aki immár a negyedik ciklusát tölti az önkormányzat élén.

Véleménye szerint egy polgármester életében talán a legfontosabb, hogy egy olyan települést vezessen, ami élhető település, és élettel van töltve. Mindig fontosnak tartotta az idősek tiszteletét, a fiatalok támogatását.

Ezért is külön öröm, hogy folyamatban van egy bölcsöde megépítése,a meglévő 3 csoportos óvoda mellett.

Büszke rá, hogy a 2000 fős település rendelkezik minden olyan létesítménnyel , ami a falu működését élhetővé teszi.

A felújított általános és művészeti oktatási intézményig melyben közel 200 tanuló jár a nyolc évfolyamon, illetve a könyvtártól,a fogorvosig, a védőnőig,a gyermekorvosi szolgáltatásig igyekeznek mindent biztosítani az itt élők számára.

Munkájának fontos része még , többek között az ,hogy hatékonyan felhívja a figyelmet az egészség megőrzésének fontosságára. Parádnak nagy hagyományai vannak az egészség megőrzésében, hiszen a gyógyhelye közelsége Parádfürdő több száz éves múltra tekint vissza, mind a rehabilitáció,az egészség megőrzés,mind a betegségek hatékony kezelésében.

Polgármester úr elmondása szerint szívesen , és örömmel rendeznek a faluban különböző családi kulturális és sport napokat. Sok civil szervezet, egyesület működik a településen, akik aktívan részt vesznek a közösségi életben.

Különböző programokkal biztosítják az itt élők és az ide látogatók számára a jó hangulatot, és azt az életérzést, hogy igen..... Parád a legszebb hely az egész föld kerekségén.

https://www.parad.hu/

Fehér Krisztina

Címkék: Parád

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára