Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2011. Augusztus 04. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Oxigént találtak az űrben

Oxigént találtak az űrben

A csillagászok a Herschel űrtávcső segítségével első alkalommal fedeztek fel az űrben teljes oxigénmolekulákat az Orion csillagképben, egy csillagkeletkezési régióban.

Az eredményeket az Astrophysical Journal című folyóiratban tették közzé.

Egyedülálló oxigénatomot már korábban is többször dokumentáltak a világűrben magányosan vagy más molekulákba beágyazódva. Komplett oxigénmolekulára azonban - amelyet mi is belélegzünk a Földön, és amelyben két atom kapcsolódik egymáshoz kettős kötéssel - eddig még soha nem figyeltek meg légkörünkön kívül.

Svéd kutatók ugyan 2007-ben bejelentették, hogy az Odin nevű teleszkóppal oxigénmolekulát találtak egy közeli csillagkeletkezési régióban, de a felfedezést végül más forrásoknak nem sikerült megerősíteniük, így a tudomány nem ismerte el érdemeiket.

A mostani felfedezést azonban immár hivatalosan is megerősítették. Azt azonban továbbra sem értik a csillagászok, hogy miért éppen ezekben a régiókban bukkan fel a molekula - a világűr tehát továbbra is számtalan, egyelőre megfejthetetlennek tűnő titkot rejt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: űr

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 10. 18:09, szerda | Belföld

Itt az újabb rendkívüli intézkedés, tilos kivinni tűzifát az országból

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is.

2022. Augusztus 10. 16:07, szerda | Belföld

Csökken az ekho, devizában is fizethető a társasági adó

A magyar vállalkozók és vállalkozások támogatása érdekében, több kedvező adóváltozásról döntött a kormány;

2022. Augusztus 10. 14:09, szerda | Belföld

Elkezdődött a Hunyadi című televíziós sorozat forgatása

Számos magyar és más, közép-európai országból származó színész, producer közreműködésével megkezdődött a Hunyadi című, tízórás történelmi sorozat forgatása.

2022. Augusztus 10. 12:05, szerda | Belföld

Vádat emeltek egy az Iszlám Állam propagandáját terjesztő férfi ellen

Háborús uszítás miatt vádat emeltek egy férfi ellen, aki az Iszlám Állam propagandáját terjesztette és magát a terrorszervezet segítőjeként határozta meg - közölte a Pest Megyei Főügyészség kedden az MTI-vel.