Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Május 22. 15:32, csütörtök | Helyi
Forrás: (Göbl Vilmos-sajtóreferens)

Öt éves a melanoma-megelőzés Hódmezővásárhelyen

Öt éves a melanoma-megelőzés Hódmezővásárhelyen

Immár egész Hódmezővásárhely és kistérségére kiterjed az EVP- Egészségfejlesztési Iroda melanoma kockázatcsökkentési programja.

Hódmezővásárhelyen 2009 óta fordítanak kiemelt figyelmet arra, hogy a nyári időszakban felhívják a lakosság figyelmét a nyári napégés és a melanoma kialakulásának kockázataira.

A program idén is egy képzéssel veszi kezdetét, melyet Dr. Kovács László bőrgyógyász vezető főorvos tart az érdeklődők számára 2014. május 27-én, 16.00 órakor a kórház „L"- épületének első emeletén található tréningszobájában (Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó Hódmezővásárhely, Dr. Imre József u. 2.). Jelentkezni május 26-áig lehet az efi-hodmezovasarhely@evp.hu e-mail címen vagy hétköznap munkaidőben 7:00-15:30 óra között a 62/532-368-as telefonszámon.

A bőrrákok csoportjába tartozó melanoma előfordulása az utóbbi évtizedekben drámai növekedést mutat. A melanoma az egyik legveszélyesebb, a bőrsejtekből kiinduló rosszindulatú daganat. Keletkezhet már meglévő anyajegyből, különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (pl.: erős UV sugárzás), de megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is. Minél felületesebb a melanoma, annál nagyobb a gyógyulás esélye; így fontos, hogy idejében felfedezzük a betegséget, valamint hogy óvjuk bőrünket a káros hatásoktól.

Az összes rákos megbetegedés 40 százaléka bőrrák, melynek bár mindössze 10 százaléka melanoma, ám ez adja a bőrrák miatti halálozás több mint 85 százalékát. A melanomás esetek száma az egész világon szaporodik, elsősorban a fehér bőrű lakosság körében. A melanoma általában sötétbarna vagy fekete, kezdeti stádiumban a bőrfelszínben helyezkedik el, később előemelkedik, benne esetleg csomó tapintható. Az anyajegyek száma befolyásolja a melanoma előfordulási gyakoriságát: akin nagyszámú anyajegy van, annak nagyobb az esélye a bőrrák kialakulására.

A melanoma könnyen észrevehető helyen, a bőrön helyezkedik el, gyakran nem is fedett helyen, rendszeres önvizsgálattal és bőrgyógyászati szűrésekkel idejekorán felismerhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben