Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Március 01. 11:53, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András igazgatási ügyintéző

Őskori csontártól a bélyeges téglákig – leletek a vasút-villamos pályája alól

Őskori csontártól a bélyeges téglákig – leletek a vasút-villamos pályája alól

Előadás a tram-train nyomvonalán végzett régészeti munkák eredményeiről

Öt év alatt több mint kétezer munkaórát töltöttek a Tornyai János Múzeum régészei terepen a tram-train városi szakaszának munkálatai során. 2016-tól kezdődően több mint hét és félezer tárgy került a vásárhelyi közgyűjteménybe, mintegy hatezer fényképfelvételen, 500 oldalon dokumentálták a szakemberek a dél-alföldi város kiemelt beruházását, melynek eredményeiről Csányi Viktor régész számolt be szerdán este a Korok, kultúrák, lelőhelyek sorozat online záró előadásán.

A szerda estétől a Tornyai-múzeum videómegosztó csatornáján elérhető előadás bevezetőjében a Tornyai János Múzeum régésze a régészeti fogalmakat ismertette, majd szakfeladati bontásban és időrendben mutatta be a tram-train nyomvonalán végzett munkákat, melyek eredményei újabb apróbb mozaikokkal gazdagították a Hódmezővásárhely múltjáról alkotott ismereteket.

A nagyállomásnál zajló próbafeltárások során előkerült Anjou- és kora török kori leletek alapján bizonyítást nyert, hogy mai város egyik középkorban is lakott területe az egykori Hód-tó partjának ezen részén lehetett. Bár teljes felületű megelőző feltárásokat nem végeztek a múzeum munkatársai, a villamos-vasút főpályájának kialakításához, a közműkiváltásokhoz, a parkolók építéséhez kapcsolódóan folyamatosan jelen voltak, így került elő számos izgalmas – nem is feltétlen régészeti korú ‑ lelet, mint például egy ismeretlen korú csontkorcsolya vagy „egy pénztárcányi” 19-20. századi váltópénz. A Bajcsy-Zsilinszky utcán húsz fúrásponton régészeti és geológia mintavétel történt, ezek eredményei újabb összefüggéseket szolgáltattak a település földrajzi változásaival kapcsolatban.

Közel félszáz fémtárgy került elő az Andrássy út Kossuth tér felöli szakaszán végzett fémdetektoros felderítés során. A megtalált pénzek, plombák és egyéb töredékek bizonyságul szolgálnak, hogy a város piaci, kereskedelmi központja a 17. század végétől e területen volt. A vasút-villamos kivitelezési munkái alatt hat alkalommal végeztek bontómunkát a régészek: az Ady Endre utcai Laktanya lelőhelyen őskori, míg az Ótemplom lelőhelyen római kori, szarmata, valamint középkori leletek kerültek felszínre. Csányi Viktor több térkép segítségével illusztrálta, hogy a leleteknek köszönhetően bővültek és pontosabbá váltak Hódmezővásárhely belvárosának ismert régészeti lelőhelyei, valamint a leletanyagokat különböző térképekre vetítve kirajzolódnak a különböző korszakok életszínteri, települési csomópontjai. Végül, de nem utolsó sorban a jövőbeli beruházásokat és régészeti munkákat is segíti az az adatsor, amely a városban a bolygatatlan altalaj jelentkezési szintjét jelzi.

Előadása végén Csányi Viktor, mint a régészeti sorozat főszervezője elmondta, hogy a múzeum tervei szerint az előadások idén ősszel újra folytatódnak, valamint az intézmény kiállítási terveiben szerepel egy a tram-train munkálatai során előkerült leletek időszaki kiállításon történő bemutatása is a Tornyai János Múzeumban.

A Mozaikok Hódmezővásárhely történetéhez - Régészeti leletek a tram-train nyomvonaláról című előadás az alábbi linken tekinthető meg: https://youtu.be/lXN2VOVFydk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.