Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Szeptember 09. 06:00, szombat | Életmód
Forrás: MTI

Oscar-díj - A Kojot négy lelke című animációs film a hivatalos magyar nevezés

Oscar-díj - A Kojot négy lelke című animációs film a hivatalos magyar nevezés

Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs játékfilmjét nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra a magyar jelölésről határozó szakmai testület döntése alapján.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) pénteki tájékoztatása szerint a hivatalos magyar Oscar nevezésről döntő szakmai testület 19 magyar egészestés mozifilm közül választotta ki Gauder Áron új filmjét.

A bizottságban Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, Lukácsy György, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi értékesítési igazgatója, Tősér Ádám filmrendező és Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke vett részt.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban, 96. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. december 1. és 2023. október 31. között mutatnak be hazai moziforgalmazásban.

A filmes világ legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar nevezései közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki azt az öt jelöltet, amelyek a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyezhetnek. A jelöltek listáját 2024. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadása március 10-én lesz Los Angeles-ben.

A Gauder Áron rendezésben, Temple Réka producer vezetésével készült Kojot négy lelke az indián teremtéstörténetet eredeti látásmóddal, a mitikus Kojot figurájával a középpontban meséli el. A Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv az indiánok teremtésmítoszán keresztül az emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában, amíg nem késő.

A tájékoztató szerint Gauder Áron rendezőt gyerekkora óta inspirálja az indián kultúra, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte ehhez a világhoz. A legendás dalszerző a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja, kötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező e történeteket dolgozta fel egész estés animációs filmjében .

A Kojot négy lelke a franciaországi Annecy-ban elnyerte a zsűri díját, ezzel párhuzamosan a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával tüntette ki, azóta több mint 30 fesztiválra kapott meghívást és külföldi forgalmazásra megvásárolta a Gebeka International nevű francia cég.

A Cinemon Entertainment gyártásában az NFI támogatásával készült animációs filmet a hazai mozikban márciusban mutatta be a Vertigo Média, szeptember 21-től pedig elérhető lesz az NFI streaming platformján, a Filmio-n - áll a közleményben.

Címkék: Oscar-díj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.