Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 09. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Orbán: befoltoztuk Budapest gyomrát

Orbán: befoltoztuk Budapest gyomrát

A fővárosi adósságának 60 százalékát, mintegy 104 milliárd forintot vállalt át pénteken kormány, a 'Budapest 21' szerződés aláírásával. Orbán Viktor miniszterelnök szerint adósságcsapdából mentették ki Budapestet, befoltozták a gyomrát, s most megindulhat a fejlődés útján. Tarlós István főpolgármester történelmi lépésről beszélt: bár tény, hogy csak a meglévő adósságok kamatterhei szűnnek meg, a főváros hitelfeltételei javulhatnak ezután. A büdzsére viszont továbbra is 133 milliárdos hiány nehezedik.

Egy legendával kevesebb
Ünnepélyes keretek között írta alá pénteken Orbán Viktor és Tarlós István a Budapest 21 megállapodást, amivel a kabinet a főváros 173 milliárdos adósságának 60 százalékát vállalta magára. A sajtónyilvános eseményen - amelyen kérdezni ugyanakkor nem lehetett – Tarlós elmondta, történelmi jelentőségű döntésről van szó, és szerződés arra is rávilágít, hogy a főváros és a kormány között teljes az akarategyezés és együttműködés. 'Véget ér az a legenda is, hogy mi csak működtetünk, de nincsenek álmaink- és most, két év után végre elérhető közelségbe kerültek ezek a városfejlesztésről szóló álmok - fogalmazott a főpolgármester.

Tarlós István emlékeztetett, 2010 októberében a főváros hitelképességének határához ért, és korábbi szerződései is veszélybe kerültek - ezt a hagyatékot feldolgozni pedig embert próbáló munka volt. A városvezető szerint a kormányzati adósságátvállalás éppen ezért fontos lépés- mert bár csak a tényleges adósság kamatterheit szünteti meg, ettől a főváros hitelfeltételei is nagyban javulnak.

Rendezik a BKV helyzetét
A kabinet emellett hosszú távú együttműködést vállalt Budapesttel, a fővárosi állami beruházásokkal és más projektekkel kapcsolatban is – Tarlós szerint segítenek például Duna-parti városrendezés 20 éve görgetett ügyében, a vízi közlekedés fejlesztésében, a szerződés pedig hosszú távú megoldást kínál a meg közösségi közlekedési problémájára is.

Sok hitelkárosult család boldog lenne
'Budapest a nemzet fővárosa - nem csak a budapestieké, de a vidéké és a határon túli magyarságé is', hangsúlyozta beszédében Orbán Viktor, aki szerint Budapest egyben a gazdaság motorja: ha itt rosszul mennek a dolgok, akkor az országosan érvényes. Az adósságátvállalással szerinte befoltozták a főváros gyomrát, kisegítették az adósságcsapdából - így most jut idő és energia a fejlesztésekre, a jövő tervezésére is.

Orbán váratlan fordulattal egy hitelkárosult családhoz hasonlította Budapestet - mondván, igaz, hogy a 60 százalékkal csak a kamatterhet vették át, de bármelyik devizahiteles família boldog lenne, ha ilyen mértékű segítséget kapna. 'Budapest mázsás terhektől szabadult meg, s a szerződéssel azelőtt is megnyílt az út, a 21. században is a világ egyik legversenyképesebb fővárosa legyen' - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, munkabizottságot alapítanak, ami mindig beszámol majd az aktuális budapesti fejlesztésekről.

Orbán Viktor ugyanakkor a vidéknek is ígéretet tett: senkit sem hagynak adósságcsapdában. A kormányfő beszámolója során megköszönte Tarlós István segítségét, és Naszvadi György nemzetgazdasági államtitkárét is, aki megállapodáshoz szükséges költségvetést készítette.

Az eseményen több fővárosi és kormányzati vezető is részt vett: a már említett Naszvadi György mellett eljött Pintér Sándor belügyminiszter, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, György István városüzemeltetési és Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes, Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője és Orbán Gyöngyi fővárosi frakcióigazgató.

Maradtak még lyukak
Bár a főváros hitelfeltételei javultak a szerződéssel, Budapest büdzséjét még mindig jelentős hiány terheli: a fennmaradó adósság durván 69 milliárdra tehető, amihez hozzájárul még az idei költségvetés tervezett deficitje- a főváros 2013-ban ugyanis 324 milliárdot költene, 64 milliárddal többet, mint amennyi bevétele várható. A két összeg együtt 133 milliárd forintos kiesét jelent, s még nem tisztázott, hogy Budapest vezetése ezt mikor és miből pótolja majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.