Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Január 19. 17:05, kedd | Helyi
Forrás: Benkő László

Önkormányzati temető működik február 1-jétől Hódmezővásárhelyen

Önkormányzati temető működik február 1-jétől Hódmezővásárhelyen

Önkormányzati temető működtetéséről döntött a közgyűlés Hódmezővásárhelyen.

Hegedűs Zoltán alpolgármester a Kincses temetőben tartott sajtótájékoztatót a részletekről.

A Hódmezővásárhelyi lakosok részéről nagyon sok észrevétel érkezett a temetők állapotáról. Ezért tavaly októberben a lakosságot megkérdezték, hogy mi a véleményük, javaslatuk a temetőkkel kapcsolatban. Kb. 1900 fő töltötte ki az elektronikus, vagy papír alapú válaszokat. 88%-a a válaszadóknak azt javasolta, hogy Hódmezővásárhely Önkormányzata vegyen részt a temetők működtetésében, hozzanak létre saját temetőt, vagy részben saját temetőt.

Hegedűs Zoltán elmondta: „Amit a város lakossága kér, az számunkra kötelező feladat. Ennek érdekében tavaly decemberben a közgyűlés hozott egy döntést arról, hogy a Katolikus Egyházzal közösen egy kegyeleti parkot hozzunk létre a katolikus temető területén. Így megszületett az együttműködési megállapodás és tavasszal el is kezdődhetnek a közös munkálatok.”

A Kincses temető területén belül mintegy 2,5 ha önkormányzati terület van. Itt találhatók a díszsírhelyek is.

Önkormányzati döntés született arról, hogy ezt a területet átadják a Kegyeleti Kft. működtetésébe és arról hogy hogyan kell ezt a területet működtetni. Kialakítottak olyan sírhelymegváltási díjakat, amelyek a lehető legkedvezőbbek Hódmezővásárhelyen. Nagyjából majdnem 50%-kal olcsóbb lesz egy kétszemélyes sírhely, mint bárhol máshol a városban. Ezzel is próbál a város hozzájárulni ahhoz, hogy az igen magas temetési költségeket alacsonyabbra tudják csökkenteni. A kialakítást elindították, a terület kiparcellázásra kerül, és a Kegyeleti Kft.-n keresztül ezek a területek sírhelyként kiválthatók lesznek.

A temető február 1-jétől nyílik meg, amelyben kb. 1200 sírhely elhelyezésére van lehetőség, megváltási idejük 25 év.
Az önkormányzat ezzel kapcsolatos rendelete a város honlapján elérhető.


A Kegyeleti Kft. ügyvezető igazgatója Varga György kifejtette, hogy a temetőhöz bizonyos szempontoknak meg kell felelni.

Ezek a szempontok itt megvannak. Ravatalozó, sírhelyek, parcellák vannak a temetőhöz. Úgy fogják üzemeltetni, mint bárki más bárhol az országban, aki temetőt üzemeltet. A temetőben 1 és 2 személyes, valamint urna sírhelyek vannak. Ebben a temetőben 50.000 Ft lesz egy kétszemélyes sírhely 25 évre megváltással. Hamvasztásos temetésre is van lehetőség, urna sírhely váltása minimális idővel, 10 évre váltható 15.000 Ft-ért. A szolgáltatások részletes árai megjelentek az önkormányzati rendeletben. Az itt lévő 1200 egyes sírhelynyi férőhely hosszú időre biztosítja a temetést Hódmezővásárhelyen.

A köztemetés továbbra is a város által a katolikus egyházzal megállapodva a katolikus egyház területén történik. Oda azok kerülnek, akik nem tudják egyben kifizetni a költségeket és köztemetést igényelnek a várostól. Ezeket szintén a Kegyeleti Kft. végzi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt