Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2014. Április 22. 09:46, kedd | Helyi
Forrás: (Elek András-sajtóreferens)

Ókori kincsek nyomában Afganisztánban

Ókori kincsek nyomában Afganisztánban

Afganisztánba, a "kis réz kút" páratlan ókori lelőhelyére vezeti a Tornyai János Múzeum- Korok, kultúrák, lelőhelyek- régészeti előadássorozatának hallgatóságát Paluch Tibor.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze április23-án (szerdán) 17 órai kezdettel tartja előadását. Paluch Tibor 2012 májusa és 2013 júliusa között 14 hónapot töltött az afganisztáni Mes Aynakban. Egy nemzetközi csapat tagjaként vett részt a területen található ókori település régészeti feltárásában.

A terület Kabultól délkeletre, mintegy 35-40 km-re helyezkedik el, az afganisztáni Logar provinciában.Az egykori település hosszú-hosszú feledésben töltött idő után 1963-bankerült elő, amikor egy francia geológus Logar tartomány feltérképezésére indult. Mes Aynak beszélő neve keltette fel az érdeklődését, amely dári nyelven "kis réz kutat" jelent. Az eredmények azt mutatják, hogy a területen a Kusán Birodalom eddig ismeretlen központja helyezkedett el, amely jelentőségét a Selyemútban betöltött szerepének és az ókorban is működőrézbányáinak köszönhette. A Fénykora a Kr. e. 1 - Kr. u. 5. század közé keltezhető. Paluch Tibor szerdai előadásában elsősorban az előkerült régészeti leletanyagot mutatja be.

A hangsúly az európai szemnek kissé szokatlan monumentális emberábrázolásokon kívül a feltáráson napvilágot látott érem-és ékszerkincseken van, amelyek jelentősége és értéke az 1970-es évek végén előkerült baktriai kincsekhez fogható.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 17:30, csütörtök | Helyi

Idén is cirkuszjeggyel jutalmazza a kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz

A tanévet kitűnő eredménnyel záró általános iskolás diákoknak a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít nyári előadásai valamelyikére. A Kitűnő Tanuló Program kuponjai szeptember 18-ig válthatók be.

2022. Június 29. 10:44, szerda | Helyi

Vasúti kedvezményt ér a kitűnő bizonyítvány

A MÁV-START és a GYSEV is csatlakozott a Fővárosi Nagycirkusz akciójához, melyben a kitűnő bizonyítványú diákok cirkuszi belépőt kapnak.

2022. Június 29. 10:39, szerda | Helyi

Vonattal vagy Volánbusz-járattal a Balaton Soundra és a Balaton körül

Hétfőtől négy napig váltható kedvezményes TravelPass hetijegy

2022. Június 29. 10:27, szerda | Helyi

Díjmentes hazautazást biztosít a MÁV-START és a GYSEV a 15. Győrkőcfesztiválra utazó gyermekeknek

A MÁV-START és a GYSEV díjmentes hazautazást biztosít Győrből a 2022. július 1-3-ig tartó 15. Győrkőcfesztiválon részt vevő gyerekeknek.