Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2023. Március 20. 15:03, hétfő | Helyi
Forrás: Bódi Ábel

Nyárig tart a téli zárlat a Tátrában

Nyárig tart a téli zárlat a Tátrában

A Tátrában már régóta van úgynevezett „téli zárlat”, ami a túrázókat hivatott távol tartani a magashegységtől az év egy bizonyos szakában.

November 1-jével végleg eltehetik magashegyi bakancsukat azok, akik a történelmi Magyarország eme mesebeli táján szeretik azt koptatni. Kiterjedését tekintve ugyan nem nagy hegységről van szó, de annál izgalmasabbak a csipkés ormok, amelyek legtöbbjét túravezető nélkül is meghódíthatjuk. Nem véletlen, hogy évről évre rengeteg turistát vonz a Magas-Tátra. Csakhogy az ember nem feltétlenül tesz jót a hegynek.

Számos esetről tudunk az elmúlt 100 évből, amikor a turisták érkezése tönkrevert egy biotópot. A folyamatos zavarás, a környezet bolygatása visszafordíthatatlan károkat képes előidézni. Márpedig a kirándulók nagy része nem figyel oda a megvédendő értékekre. A Tátrában sincs ez másképp, ahol egyedülálló flóra és fauna található, legyen szó sziklagyepekről vagy akár őshonos madár- és emlősfajokról.


Nemcsak a lavinaveszély miatt nem mehetünk a Magas-Tátrába, hanem az élővilág védelme miatt sem

Kép: Canva

A tél elején életbe lépő zárlat tavaszig leginkább a turistákat és a mormotákat védi. Előbbieket azért, hogy a lavinaveszélyben ne mászkáljanak a kitett gerinceken, a nagy testű rágcsálókat pedig azért, hogy nyugodt téli álmuk legyen. Gondolhatnánk, hogy akkor miért nem nyitnak ki márciusban vagy legalább áprilisban. Elhihetjük, hogy jó okkal tartanak minket távol egészen nyár elejéig.

Tavasszal ugyanis a helyi – javarészt védett – madarak épp költenek, a zergék nevelgetik az újabb generációt, a medvék pedig megébredve igen éhesen kószálnak a vadonban. Nem azért tartanak távol minket, mert ránk támadna a mackó, hanem azért, hogy mi ne zavarjuk el őket a táplálékban bővelkedő helyekről, mert fontos megerősödniük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 18:30, szerda | Sport

Bucsi a Red Bull Ringen győzelemmel zárt

A Red Bull Ringen folytatódott a 2024-es versenyszezon az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői, köztük Bucsi Attila és Berta Benjámin számára.

2024. Május 22. 15:48, szerda | Sport

Budapesten lesz a BL döntő 2026-ban

Budapesten a Puskás Arénában rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája 2026-os döntőjét az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának szerdai döntése értelmében.

2024. Május 22. 14:03, szerda | Belföld

Robbanás történt Tapolcán, egy társasházi lakásban, az épületet kiürítették

Gázrobbanás történt szerda délelőtt egy tapolcai lakásban. Egy embert kórházba vittek, az épületet, az úgynevezett Y-házak egyikét, kiürítették - tájékoztatta a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a

2024. Május 22. 14:01, szerda | Belföld

Már nyomtatják a szavazólapokat