Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Október 20. 07:00, szerda | Külföld
Forrás: Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Növelik az oltások számát a romló járványadatok miatt Ukrajnában

Növelik az oltások számát a romló járványadatok miatt Ukrajnában

Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter az egyre romló járványadatok miatt arra utasította a régiók helyi vezetését, hogy növeljék heti 1,5 millióra a beadott oltások számát.

A célkitűzés teljesítése érdekében a helyi hatóságoknak növelniük kell az oltópontok számát, amelyeken olyan munkarendet kell bevezetni, amely "kényelmes a lakosság számára".

Az egészségügyi minisztérium kedden közzétett adatai szerint egy nap alatt 538-an haltak bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe, ami az eddigi legmagasabb szám a járvány tavaly márciusi kitörése óta.

A mostani előtt április 7-én jegyezték fel a legtöbb elhunytat, 481-et. Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetője keddi online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt héten a halálozási arány 17 százalékkal nőtt az országban és átlagosan egy nap alatt 300-an hunytak el. Előrejelzése szerint a következő időszakban nőni fog a kórházi ellátásra szorulók és az újonnan megfertőződöttek napi száma is, utóbbi egy-két nap alatt elérheti a 20 500-at, ami szintén meghaladja majd az eddig mért legnagyobb értéket. Megjegyezte ugyanakkor: mind az elhunytak, mind a fertőzöttek számának emelkedésében szerepet játszik az is, hogy az elmúlt hét végén négy munkaszüneti nap volt egymás után, és az akkor mért adatok egy része csak most jelent meg a statisztikában.

A szakértő prognózisa szerint a betegség szövődményeiben elhunytak száma Ukrajnában az év végére optimista becsléssel is eléri a 68 ezret, de legrosszabb esetben akár 92 ezerre is felmehet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ICTV-nek adott interjújában nem zárta ki, hogy országos zárlatot lesznek kénytelenek bevezetni, ugyanakkor leszögezte, hogy ő ezt nem szeretné. "Teljes mértékben ellenzem a zárlat bevezetését a gazdaság miatt" - szögezte le, hangsúlyozva, hogy ennek "egyetlen alternatívája van: a védőoltás felvétele". "Az utolsó pillanatban fogjuk támogatni a zárlat bevezetését" - tette hozzá.

Ukrajnában keddre 15 579-cel 2 660 273-ra nőtt az azonosított új fertőzöttek száma. A növekmény több mint hatezerrel haladja meg az előző napiét. Az elhunytaké az 538 áldozattal 61 348-ra, az aktív betegeké pedig több mint hétezerrel 261 731-re emelkedett. Az elmúlt napban 2852 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 6 573 564-en kapták meg valamely védőoltás mindkét dózisát a 42 millió lakosú Ukrajnában. További 1 492 196-an még csak az oltás első adagját vették fel. Hétfőn 193 069 embert oltottak be az országban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.