Városlista
2021. június 25, péntek - Vilmos

Hírek

2021. Június 07. 13:58, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Nosztalgia InterCity-vel ünnepli a MÁV-START az IC-közlekedés 30. évfordulóját

Nosztalgia InterCity-vel ünnepli a MÁV-START az IC-közlekedés 30. évfordulóját

Már megvásárolhatók a menetjegyek

A pünkösdi hosszú hétvégén a Balatonra közlekedő retró IC sikerét követően, az InterCity-közlekedés 30 éves évfordulója alkalmából, június 5-én és 6-án nosztalgia IC-vonat közlekedik Budapest és Miskolc között. Azon a hétvégén Miskolcról a csatlakozó vonalakon is retrószerelvények közlekednek majd. Már elővételben megválthatók a jegyek.

A főváros és a borsodi megyeszékhely között 1991. június 2-án indult el az első InterCity vonat. Az évfordulóra megemlékezve különleges utazásra invitálja az érdeklődőket a MÁV-START a Miskolcot érintő vonalakon. A Keleti pályaudvarról az évforduló előtt tisztelgő Lillafüred InterCity (IC 1502) 8:55-kor, visszafelé Miskolcról a Borsod InterCity (IC 1501) 19:34-kor indul majd. A jegyek elővételben már megvásárolhatók. A helybiztosítást is tartalmazó jegy ára (egy útra) másodosztályra az indulás évére utalva 1991 forint, míg az első osztályúért 6. hó 2-ára emlékezve 602 forinttal kell többet fizetni. A vonaton más menetjegyek nem érvényesek.

A korabeli szerelvényeket megidézve, a vonatban az eredeti, első generációs, faburkolatos, bordó szövet huzatos, fülkés, másodosztályú kocsik mellett, első osztályként komfortkocsik közlekednek. Az InterCity vonatban Utasellátó étkezőkocsi is forgalomba áll, ahol a 90-es évek rangos távolsági vonataira jellemző kínálat várja az utasokat. Ebből az alkalomból olyan ételek és italok is vásárolhatók az étkezőkocsiban, amelyek egyébként nem szerepelnek a kínálatban, többek között: magyaros omlett, vegyes sajttál, hortobágyi palacsinta, rántott sertésborda, bélszínjava, tokaji aszú, Martini, Dunakavics, franciadrazsé. A különlegességeket a korabeli szárnyas Utasellátó-logóval ellátott csokoládéroló és rumos desszert, valamint a szuvenírként megvásárolható Utasellátó- és MÁV-START-maszkok teszik teljessé. Az étkezőkocsiban készpénz és a bankkártya mellett az OTP által kibocsájtott SZÉP-kártyákkal is lehet fizetni. A retró InterCity étkezőkocsija az érkezést követően az esti visszaindulásig Miskolc-Tiszai pályaudvar területén, az 1. vágányon áll meg és folyamatosan nyitva áll majd fogyasztás céljából az érdeklődők számára. Az étlap itt érhető el: https://bit.ly/3cfPoZH

Ugyanezen a hétvégén a Miskolc környéki vonalakon is a 90-es évek meghatározó járműtípusait felvonultató retró vonatok közlekednek:

  • Miskolc és Tiszaújváros között a hagyományos ingavonatok egyik utolsó vezérlőkocsijával, a terv szerint a BDdf 318-as kocsival, közlekedő szerelvény áll forgalomba. A típus egykor meghatározó járműve volt a budapesti elővárosi és a vidéki vonalaknak is, de az új motorvonatok érkezésével hamarosan végleg búcsúznak a mindennapi forgalomból.
  • Miskolc és Ózd között a hétvégén négy-négy pár vonat erejéig visszatérnek az egykor itt közlekedő InterPici motorvonatok, és egy retró festésű, hagyományos ingavonat is forgalomba áll az M41 2103-as Csörgővel.
  • Miskolc és Tornanádaska között ezen a hétvégén az itt közlekedő Bz motorvonatok helyét átveszik a hagyományos mozdonyvontatású járatok, két Szergej vontatású szerelvény is forgalomba áll – fülkés gyorsvonati és classic Bhv személyvonati kocsikkal. Terv szerint legalább az egyik M62-es mozdony retró festésű lesz.

A vasúttársaság javasolja a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében, a jegyvásárláshoz az okostelefonokra letölthető MÁV applikáció, a megújult ELVIRA felületének vagy a jegyértékesítő automaták használatát. Azon utasok számára, akik több vonalon is szeretnének utazni a retró szerelvényekkel, a 80-as vonal Miskolc-Nyékládháza szakaszán; a 89-es Nyékládháza-Tiszaújváros; a 90-es Miskolc-Hidasnémeti; a 92-es Miskolc-Ózd és a 94-es Miskolc-Tornanádaska vonalon június 5-én és 6-án 24 órás jegy váltható, amely a felsorolt vonalakra lesz érvényes. A napijegy ára 500 forint.

Különleges szolgáltatások a hétvégi miskolci Nosztalgia InterCity-ken

Az InterCity-közlekedés 30. évfordulójának emlékére az első InterCity Ticket lapszám borítójával külön kiadású IC Magazinnal készül a vasúttársaság az utasok számára, melyben bemutatják az InterCity-hálózat történetét, jelenét, jövőjét. Ezen felül retró fedélzeti menetrendkivonat, valamint a vonatok korabeli hirdetését felelevenítő kártyanaptár is az utasok rendelkezésére áll.

Fontos! A járványügyi korlátozások enyhítésével összhangban, már nem kötelező arcmaszk használata a szabadtéren lévő peronokon a MÁV állomásain és megállóhelyein, de a vonatokon, valamint a zárt utasforgalmi helyiségekben továbbra is viselni kell a szájat és orrot eltakaró maszkot. Az étkezőkocsiban tartózkodni és fogyasztani csak a védettségi igazolvánnyal (vagy telefonos applikációval a védettséget igazolni tudó) rendelkező utasaink és a felügyeletükkel ott tartózkodó 18. életévüket be nem töltött gyerekek tudnak. A vasúttársaság továbbra is arra kéri utasaikat, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, a sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében pedig részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletvásárlási lehetőségeket.

A nosztalgia InterCity vonatról, illetve többi retró eseményeinkről bővebben a www.mav.hu/retro oldalon olvashatnak.

Kellemes retró IC-utazást kíván a vasúttársaság!

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 24. 15:24, csütörtök | Helyi

Olcsón, kényelmesen okosjeggyel a Balatonra

A nyári főszezonban a balatoni vonatokra is kiterjesztette a MÁV-START a szegedi vonatokon május óta elérhető Okosjegyet.

2021. Június 23. 12:46, szerda | Helyi

Változások az észak-balatoni vonalon

A hőség miatt a Szabadbattyán-Balatonfüred szakaszon 60 km/órás sebességkorlátozást vezettek be szerdán és csütörtökön 11 órától 19 óráig, ezért az észak-balatoni vonalon 30-60 perccel megnőhet a menetidő.

2021. Június 22. 15:56, kedd | Helyi

Már az ELVIRÁN is váltható jegy az Adria IC-re

A július 2-án Splitbe, idén először korszerű, légkondícionált fekvő- és hálókocsikkal,

2021. Június 22. 15:53, kedd | Helyi

Közel félmillióan keltek útra vonattal az elmúlt hétvégén

A vakáció és az első igazán meleg nyári hétvége utazásra csábította az embereket, mintegy 470 ezren szálltak vonatra országszerte.