Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Október 07. 10:05, szerda | Belföld
Forrás: MTI

NGM: továbbra is lendületben a magyar ipar

NGM: továbbra is lendületben a magyar ipar

Továbbra is lendületben van a magyar ipar, elsősorban a feldolgozóipari ágazatok szerepeltek jól augusztusban

- mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett első becslése szerint az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal haladta meg augusztusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

Lenner Áron Márk kiemelte: az év további részében is hasonlóan jó ipari teljesítményt vár a kormány.

A kormánynak stratégiai célja, hogy az ipar minél nagyobb arányban vegyen részt a nemzeti össztermék előállításában, vagyis az ipar részaránya 2020-ra elérje a 30 százalékot - fejtette ki. Jelenleg 23-24 százalékon áll ez az arány, és a 30 százalékos magyar cél ambiciózus, hiszen európai uniós szinten 2020-ig a 20 százalékra történő növelést irányoztak elő.

Lenner Áron Márk szerint reális a magyar célkitűzés, teljesítéséhez kiszámítható gazdasági környezet, illetve a magyar vállalkozók és magyar emberek kitartó munkája szükséges. Hozzátette: az európai uniós forrásokat is bölcsen kell felhasználni, ezért ezek 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre, ezen belül is az ipar és a feldolgozóipar bővítésére szeretné fordítani a kormány.

A helyettes államtitkár szerint a magyar kis- és közepes vállalkozások számára jó lehetőséget biztosítanak az új uniós ciklusban kiírt pályázatok: elsősorban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásai segíthetnek beruházásaik megvalósításában, az exportképes termékek előállításában.

Lenner Áron Márk elmondta: a magyar ipar önmagában "jól van", fejlődő pályára állt, és a belső környezet is támogató, ugyanakkor a globális folyamatok visszafoghatják a termelést. Mint kifejtette, negatív kockázatot hordoz és a magyar ipar exportrendeléseit érintheti a német ipari termelés, a német gazdaság változása, valamint a kínai gazdasági növekedés lassulása.

A migrációs válsággal kapcsolatban elmondta: a magyar ipari termelés szempontjából nagyon fontos a határok átjárhatósága, mivel a magyar ipar szerves része az európainak, naponta sok ezer kamion szállítja oda-vissza az árukat, a határidőket be kell tartani. Ha azonban ezt határzárak vagy egyéb rendkívüli helyzetek akadályozzák, az súlyos zavarokat okozhat az ellátási láncokban - mondta Lenner Áron Márk.

Címkék: gazdaság, ipar, magyar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során