Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 10. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

NGM: a kormány elkötelezett a devizahitelesek megmentése érdekében

NGM: a kormány elkötelezett a devizahitelesek megmentése érdekében

A devizaadósságok drámai mértéke és a bajba jutott hitelesek egyre növekvő száma a szocialista kormányok legsúlyosabb öröksége. Ezt felismerve a kormány számos, a lakáshiteleseket segítő intézkedést hozott. Bevezette az árfolyamrögzítést az árfolyam-ingadozás hatásának tompítására. Limitálta az árverezéseket a bajba jutottak szociális biztonsága érdekében.

Megalapította a Nemzeti Eszközkezelőt a szociálisan leginkább rászorultak érdekében. Szigorú feltételekkel korlátozta a devizaalapú lakáshitelezést, hogy megálljon a lakosság további eladósodása. A kormány otthonvédelmi kamattámogatást vezetett be, hogy a hitelesek törleszteni tudják adósságukat. Otthonteremtési programot alakított ki a lakáshoz jutás elősegítése érdekében.

A kilakoltatási moratóriummal a kormány megvédte a legnehezebb helyzetbe került adósokat, megakadályozva, hogy utcára kerüljenek. A téli kilakoltatási moratórium egész évben történő fenntartására azonban nincs mód, meghosszabbítása nem jelentené a probléma hathatós megoldását.

Mindezek mellett a kormány időlegesen lehetővé tette, hogy az adósok ingatlanfedezetes devizahitelüket rögzített árfolyamon végtörleszthessék. Törvényben korlátozta a kamatok és a THM maximális mértékét, valamint lehetővé tette, hogy a már több mint 90 napja a minimálbért meghaladó összeggel, vagyis legalább 78 ezer forinttal tartozók – ha kérik – az adósságot átválthassák forintra.

Ezek az intézkedések eddig több százezer devizaadósnak nyújtottak segítséget, kezdve a törleszteni még éppen képestől a legnehezebb helyzetben lévőkig. Azonban további intézkedések is szükségesek azok érdekében, akik a kormányzati intézkedések egyikét sem tudták igénybe venni és a kilakoltatás veszélye továbbra is fenyegeti őket.

A lakóingatlanokkal és szociális intézményrendszerrel rendelkező önkormányzati rendszerben jelentős tartalék rejlik. A kormány ezért arra ösztönözi a közeljövőben az önkormányzatokat, hogy vállaljanak részt ennek a súlyos társadalmi problémának a közös megoldásában önkormányzati lakások szociális alapú bérlésének lehetőségével. Mindenképpen szükséges megvizsgálni, hogy a kormány milyen segítséget tud ebben biztosítani az önkormányzatok számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk