Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Június 19. 14:45, szerda | Helyi
Forrás: Tordai Kamilla ha. kommunikáció

Nemzetközi konferencia Hódmezővásárhelyen

Nemzetközi konferencia Hódmezővásárhelyen

Június második hetében nemzetközi találkozó helyszíneként szolgált az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége.

A 2002. január 18-án, Budapesten, négy nemzet – magyar, román, szlovák és ukrán – által aláírt megállapodással egyidejűleg megalakult a „Tisza” Többnemzeti Műszaki Zászlóalj melynek alaprendeltetése a Tisza vízgyűjtő területén bekövetkezett katasztrófa esetén a helyi lakosságnak történő segítség nyújtás és a károk megszüntetésében való részvétel.

A közös kiképzés érdekében a felek minden évben együttműködési gyakorlatot szerveznek, mely a „Blonde Avalanche” – „Szőke Lavina” nevet viseli. A rotációs rendnek megfelelően 2019-ben Magyarország lesz a gyakorlat házigazdája, melynek Fő Tervező Konferenciáját Hódmezővásárhelyen, a Zrínyi Miklós Laktanyában tartották. Az idei konferencián a négy tagország képviselőin kívül részt vettek - a csatlakozási szándékukat korábban kifejező - Ausztria képviselői és megfigyelő státuszban az Amerikai Nemzeti Gárda (Ohio) képviselői is. A megbeszélésen a jelenlévők pontosították a gyakorlat levezetésének tervét, valamint megállapodtak a nemzetközi felek által tervezett részvétel részleteiről.

A „Blonde Avalanche 2019” gyakorlatra szeptember végén kerül sor Hódmezővásárhely és Sándorfalva térségében. A „Tisza” Zászlóalj magyar elemeit az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj törzse, illetve a Harctámogató Műszaki század katonái alkotják.

Fotó: a szerző felvételei

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.