Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. Október 15. 16:27, csütörtök | Helyi
Forrás: Elek András- Emlékpont

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban

Október 19-én, hétfőn 1956-os történelemversennyel kezdődik az Emlékpont őszi rendezvénysorozata, a Nemzeti Emlékezet Hete.

Az ötvenhatos forradalom emlékezetének szentelt bő két hétben tanórákon, könyvbemutatókon és emlékező beszélgetéseken idézik fel a szervezők a 20 század történelmi pillanatait.

Hódmezővásárhelyen immár kilencedik alkalommal rendezik meg az 1956-os forradalom emlékezetének, valamint a 20. század sorsfordító pillanatainak és traumáinak feldolgozására szentelt programsorozatot. A Nemzeti Emlékezet Hete célja, hogy a még köztünk élő ötvenhatosok beszámolhassanak a mögöttünk hagyott évtizedekről, napjaink nemzedéke pedig szembesülhessen a közelmúlttal. A szervezők fontosnak tartják, hogy a mai fiatalok ezen rendezvényeken keresztül jobban megismerhessék a 20. század történelmét.

A programsorozat első eseménye október 19-én, hétfőn 10 órakor lesz, amikor is a város általános iskolás diákjainak rendeznek történelemversenyt az 1956-os forradalomról és szabadságharcról az Emlékpontban. A november 4-éig tartó Nemzeti Emlékezet Hetén lesznek könyvbemutatók ‑ Pető Ferenc író, filozófusról, illetve Tisza István meggyilkolásáról ‑, az 1956. évi melbourne-i olimpia bronzérmese, Mohácsi Ferenc kenus felidézi a rendhagyó "nyári játékok" momentumait, valamint szó lesz Mindszenty bíborosról és a nők forradalomban betöltött szerepéről. A rendezvényeket egy az 1945. évi nemzetgyűlési választásokat feltáró tudományos konferencia zárja november 4-én.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben