Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Március 29. 11:05, szerda | Helyi
Forrás: Granát-Galló Tímea

Nem csak növényrajongóknak! – 8 arborétum, amelyet érdemes meglátogatni

Nem csak növényrajongóknak! – 8 arborétum, amelyet érdemes meglátogatni

A természet iránti rajongás sokféle alakot ölthet: ez lehet túrázás, kertészkedés, utazás, gondoskodás bármilyen élőlényről vagy akár csak gyönyörködés az évszakok váltakozásában.

Lehetséges mind egyszerre is, ami egy-egy arborétum meglátogatásában is kiteljesedhet. Szerencsére Magyarország telis-tele van gyönyörű növényekkel, így arborétumokkal is. A tavasz jó okot ad arra, hogy minél többet felkeress!

Ezzel a kijelentéssel biztosan sokan egyetértenek: a tavaszban a természet ébredése a legszebb. Ahogy múlnak az évek, egyre jobban várom a tavaszt: a kibújó virágokat, a rügyfakadást, a megjelenő madársereget, a méhek halk döngicsélését és a semmihez sem fogható tavaszillatot. Az, hogy gyerekem lett, még inkább előidézi ezt a rajongásig fokozódó hangulatot bennem. Hiszen neki ez az első igazi tavasza, amikor kint lehet a természetben, és megcsodálhatja mindazt, amit még én is ámulattal nézek (holott nekem már jó pár tavasz jutott).

Így nem is lehet kérdés, hogy minél jobban szeretném kiélvezni vele ezt az időszakot. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy körülöttem zsong a természet kert és hegyvidék formájában, de sokan más, kicsit zártabb formában szintén megcsodálhatják ezt az évszakot. Ha azonban mégis kiszabadulnátok, és nem csak túrázás közben gyönyörködnétek az ébredező világban, akkor erre jó megoldás lehet egy arborétum meglátogatása.

Mi is az az arborétum?

Lehet, hogy a válasz egyértelműnek tűnik, csípőből mégis kevesen tudják megfogalmazni.

Az arborétum megnevezés olyan botanikus kertet takar, amely fák és cserjék sokaságát mutatja meg a nagyközönségnek, mindezt ismeretterjesztő kikapcsolódásként. Kutatások, oktatások, kulturális programok színhelye is lehet, emellett előtérben áll a környezet- és a természetvédelem.

Célja az is, hogy a biológiai sokféleség megőrzését szolgálja, előidézze. Voltaképp olyan növénygyűjteményekről beszélünk, ahol érvényesülnek a területi és az éghajlati adottságok, ahol megjelenhet a kertépítészet, és ahol épületek is lehetnek, utóbbiak főként oktató- és bemutatócéllal.

Tehát akármilyen földrészen is jársz, csodás arborétumokat ismerhetsz meg úgy, hogy közben az adott táj természeti adottságait is magadévá teheted. Az pedig külön öröm, hogy ebbe sok esetben a család minden tagja bevonható.

De lássuk, itthon milyen arborétumokat érdemes megnézni!

Alcsúti Arborétum

Talán az Alcsútdobozon megtalálható arborétum az, amelyet a legkevésbé kell bemutatni. Most tavasszal különösen nagy népszerűségnek örvend, ugyanis gyönyörű hóvirágmezőkkel várja a látogatókat ez a 40 hektáros angolkert.

Persze nem csak a hóvirágok miatt érdemes megcsodálni, hiszen további 540 növényfajt mutat be a park, amelyet 1820-ban hoztak létre. A park kialakítása József nádor nevéhez fűződik: az arborétumot körülöleli a történelem, amely főként gyönyörű régi épületek formájában jelenik meg.

Az Alcsúti Arborétum kápolnája
Fotó: Canva

A kert legszebb és legidősebb növényei között platánok, török mogyorók, tulipánok, vasfák, vérbükkök, mocsárciprusok, jegenyefenyők és japánakácok találhatók.

Csodás élmény az évszázados fák között sétálni és figyelni az élő, lüktető történelmet.

Szarvasi Arborétum

Magyarország legnagyobb arborétuma címet a Szarvasi Arborétum kapja. 82 hektáron terül el ez a botanikuskert, amely a Hármas-Körös egyik holtága mentén található. Talán éppen ebben rejlik a különlegessége is!

Míg sokan azt gondolják, hogy az arborétumok csak növények összessége, ahol csak sétálgatsz a szép fák és cserjék között, addig a szarvasi kert egészen biztosan rácáfol erre. A Mini Magyarország, az Ökojátékpark vagy a többféle hosszúságú körtúra sokkal izgalmasabbá teszi ezt a programot, mint ezt elsőre gondolná az ember. (Már, aki szkeptikus a kertlátogatások kapcsán, ugye…)

Az arborétumot „Pepi-kert”-nek is nevezik. A név a hely történetéhez köthető. Az olasz származású Bolza családnak és az ifjú Bolza Józsefnek (becenevén Pepinek) köszönhetjük a kert létrejöttét. Mint ahogyan ez lenni szokott, néhány fa ültetésével kezdődött a hatalmas terület története, majd családról családra szállt az arborétum, hogy a jelen formáját elérhesse. Ma már a Körös–Maros Nemzeti Park területéhez tartozik, amely 1600 fa- és cserjefajnak, valamint 250 lágyszárú fajnak ad otthont.

Agostyáni Arborétum

Kellemetlen bevallani, de amíg a szomszédságába nem költöztem, a létezéséről sem tudtam.

Pedig a több mint 30 hektáros botanikuskert az egyik legszebb völgyben (a Bocsájtó-völgyben) terül el, ahol 300 fafajtát és cserjefélét láthatsz. Nem mellesleg madárrajongók figyelmébe is melegen ajánlom, ugyanis 71 madárfaj költését és 110 madárfaj megjelenését kötik az arborétumhoz.


Az Agostyáni Arborétum télen
Fotó: Facebook/Agostyáni Arborétum

Különleges mikroklímájának köszönhetően (ezt a kertem kapcsán is csak megerősíteni tudom) a legtöbb növényfaj remekül érzi itt magát, és ez bizony a területen is jól látható.

A kert legidősebb fái Esterházy Mórichoz köthetők: ő kezdeményezte a szlavón tölgyek és vörösfenyők telepítését. Később a Magyar Tudományos Akadémia kísérleti jelleggel 300 fafajtát telepített ide, amelyek köszönik, ma is remekül vannak. Fenyőfélékből sincs hiány, továbbá cédrusokat és mamutfenyőket is megcsodálhatsz az arborétumban.

Látványos különlegesség a kertet átszelő patak.

Jeli Arborétum

A változatos növényvilág és a különféle népek kertkultúrája hozta létre a Jeli Arborétumot. Gróf Ambrózy-Migazzi István utazásai során jutott arra az elhatározásra, hogy szeretne emléket állítani ezeknek a csodás utaknak: így jött létre, kezdetben 5 hektáron, a Jeli Arborétum.

Sajnos ez az álom majdnem véget ért a második világháború és a gróf halála miatt: a kert pusztulásnak indult.

Aztán szerencsés fordulatként védetté nyilvánították, majd tájegységekre osztották a területet: Kína, Japán, Amerika, a Balkán és a Kaukázus hazánk földrajzi szélességével, illetve domborzatával megegyező területeinek növényeit mutatták be.

Így a ma már 70 hektáros kert újra életre kelt. Olyannyira, hogy a késő tavaszi, nyár eleji rododendronvirágzás Európa-szerte ismert látványosság: mindenképpen érdemes megnézni!

Vácrátóti botanikus kert

A Nemzeti Botanikus kert Magyarország legnagyobb botanikus kertje. A park 13 000 fajta növényt mutat be, ami lenyűgöző felhozatal.

A 27 hektáros kert és a hozzá tartozó kastély sokszor gazdát cserélt eddigi története során, míg elérte mai formáját. A kastélyparkból kialakított botanikus kert 3300 cserje- és fafajt mutat be: kiemelkedőek a kelet-ázsiai fajok. Az évelők és a sziklakerti növények sem szégyenkezhetnek: az arborétumban megcsodálható gyűjtemény 3000 fajt és fajtát ölel fel.

Az üvegházban további 3000 fajt tekinthetsz meg: aki szereti a növényeket, itt valóságos „Kánaánba” csöppen.

Folly Arborétum

A Folly Arborétumot már korábban is bemutattuk. Lenyűgöző édenkert ez a Balaton partján, ahol a kilátás, a finom borok és az elképesztő növények igazi kikapcsolódást nyújtanak.


Kilátás a Folly arborétumból
Fotó: Granát-Galló Tímea

A Folly család nevéhez köthető arborétum a különleges cédrusok és ciprusok egyedülálló gyűjteménye az országban.

Különlegessége, hogy borászat is működik a család keze alatt, melynek termékeit az arborétumban is megkóstolhatod. Igazi kikapcsolódás az évszázados fák árnyékában kóstolni a finom badacsonyi borokat.

Csácsi Arborétum

A 750 hektárnyi erdő árnyékában hatalmas fák és csodás növényfajok élnek. Maga a kert egykor a zalavári apátság tulajdona volt, majd a zalaegerszegi erdészet kezébe került.

Az arborétum 83 hektáros védett területen fekszik, maga a kert 42 hektár területet ölel fel. Ide nem csak pár órára látogat el az ember: akár fél napot is eltölthetsz, látnivaló akad bőven.

Számos ritkaságot megnézhetsz itt, például a szálkás pajzsikát, a szártalan kankalint, a turbánliliomot, a farkasboroszlánt, a cikláment vagy a tavaszi tőzikét.

Ha az országnak ezen a részén jársz, érdemes útba ejteni és megcsodálni ezt a hatalmas arborétumot.

Kámoni Arborétum

A kámoni arborétum 25 hektáros területe örökzöldjei miatt különleges: Magyarországon itt találhatod meg a leggazdagabb örökzöldgyűjteményt, ha arborétumrajongó vagy.

Tavasztól őszig számtalan virágzó fa és cserje várja, hogy felfedezd őket: több száz magnóliafajta, több ezer rhododendron, bazsarózsa-gyűjtemény, hortenziagyűjtemény, díszgyümölcsfák, virágos somok gondoskodnak arról, hogy elálljon a lélegzeted.

A park Sághy Mihály nevéhez köthető, de sajnos, mint olyan sok arborétum területén, a háború itt is pusztítást végzett. Ezután Bánó István erdőmérnök keltette életre az arborétumot, amely a hazai fenyőnemesítési és magtermesztési kutatások központjává vált.

A listát persze még tovább bővíthetném. Összesen 35 arborétum várja, hogy megcsodáld színes növénygyűjteményét.

Egy-egy kirándulás alkalmával érdemes mindet felkeresni, hiszen mindegyik különleges valamiért, más és más szépségeket tartogat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.