Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Szeptember 30. 10:13, hétfő | Helyi

Negyven csendőr sorsa Vincze Gábor kötetében

Negyven csendőr sorsa Vincze Gábor kötetében

Az Emlékpont történészének könyvbemutatója a Szegedi Tudományegyetemen

Vincze Gábor, az Emlékpont történészének legújabb, Csendőrsorsok 1945 után az állambiztonsági és népbírósági iratok tükrében című könyvét mutatta be a napokban a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára. A szerzővel Olasz Lajos, az egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának tanára beszélgetett.



A szerző elmondta, hogy amikor korábbi munkahelyén, az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban az amerikai székhelyű Magyar Királyi Csendőr Bajtársi Közösség vezetője, Kőrössy Zoltán és felesége 2014-ben felkeresték, felvetették egy állandó csendőrkiállítást létesítésének lehetőségét az Emlékparkban. Ezt a történész még abban az évben meg is valósította, ám közben foglalkoztatni kezdte, mi lett az 1945. május 10-én feloszlatott csendőrség tagjainak további sorsa.

Az első félévben igyekezett összeállítani az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában lévő, csendőrökre vonatkozó dossziék listáját, amelyek száma mára meghaladja az ezret. A háromévnyi kutatás során több mint félszáz csendőr sorsát ismerte meg, s a most megjelent kötetben negyven csendőr 1945 utáni történetéről lehet olvasni. Elmondta, hogy a hatalom az 1945-ös feloszlatást követően nemcsak az egykori csendőröket, hanem családtagjaikat is másodrendű állampolgárokká degradálta, s akkor is üldözték őket, ha nem követtek el semmiféle bűnt.



Kádár János elhíresült mondása, miszerint "aki nincs ellenünk, az velünk van", a volt csendőrökre nem vonatkozott: őket még akkor is figyeltette az állambiztonság, amikor idős, beteg emberek lettek. Mint a történész fogalmazott, a csendőrök "ideális bűnbakok" voltak, utólag őket lehetett felelőssé tenni a Horthy-korszak igazságtalanságaiért, vagy a vidéki zsidóság deportálásáért. Utóbbi kapcsán Vincze Gábor megjegyezte: nem igaz az az állítás, miszerint a teljes csendőri állomány részt vett volna ebben a folyamatban, valójában a csendőröknek csupán egy része volt érintett, de hogy mekkora hányaduk, azt csak további kutatások tudják kideríteni. Végül azt mondta, hogy esze ágában sincs "csendőrmosdató" lenni, csupán a "sine ira et studio" elvét alkalmazva, azaz az emberi sorsokat harag és részrehajlás nélkül szeretné megismertetni az utókorral.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni