Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Június 18. 15:55, csütörtök | Helyi sport
Forrás: Martonosi János-sajtófőnök

Negyedik helyen zárta az NBI B csoportos kosárlabda bajnokságot a Vásárhelyi Kosársuli

Negyedik helyen zárta az NBI B csoportos kosárlabda bajnokságot a Vásárhelyi Kosársuli

A kék-sárgák ezzel túlteljesítette a 2014-15-ös idény előtt kitűzött célt.

A szezon befejezése után dr. Elek András edzőt, az egyesület elnökét kérdeztük a gárda teljesítményéről.

Dr. Elek András: „Meglepetés volt az idei siker!”

- Negyedik helyen zárták a bajnokságot. A borítékolom, hogy a szezon előtt elégedett lett volna ezzel az eredménnyel. Most hogyan értékeli ezt?

- A szezon előtt az volt célunk, hogy jussunk be a keleti legjobb négybe. Én egyébként ezt erőn felüli teljesítménynek tartottam. Ez évek óta nem sikerült, ezért hatalmas sikerként értékelem a play-off utáni helyezést. Vejinovics sérülése nagyon nem hiányzott a rájátszás előtt. Kis szerencsével akár előrébb is végezhettünk volna, pláne – ha nem változtatják meg menet közben a kiírást.

- Óriási versenyben nyerték meg a keleti csoportot az alapszakasz végén. Mi a realitás, a mostani negyedik hely, vagy az az első?

- Nagyon jól kezdtük a bajnokságot, a sok győzelem kellő önbizalmat adott, így szinte végig vezettünk. A január eleji Hepp Kupa döntőt is megnyertük volna – ha tudunk évvégén edzeni. A mintegy 1000 néző előtt elvesztett döntő megfogott bennünket, ezért kaptunk ki utána Békésen és Debrecenben. Utána valahogy helyre rázódtunk, még a TF elleni hazai – és a salgótarjáni vereség is belefért. Az alapszakasz végén fantasztikus meccsen vertük meg a DEAC-ot, és nyertük meg a keleti csoportot. Az egész éves szereplésünk alapján a play-off negyedik hely a realitás. Az első három csapat jobb nálunk.

- Mennyire volt meglepetés az idei szereplés?

- Szerintem hatalmas meglepetést szereztünk a szakmának és magunknak is. A bajnokság előtt a Kezdő5 internetes portál azt írta, hogy szerencsés esetben elkerülhetjük a hátsó négy helyet (keleti csoport 9-12). Férfiasan bevallom, nagyjából én is így gondoltam. Álmunkban sem gondoltuk, hogy nyerni fogunk 26 meccset és csak 9 alkalommal veszítünk.

- Mindent kiadtak a srácok magukból, vagy azért maradt még hiányérzete velük szemben?

- Úgy gondolom csapatként mindent kiadtak, de egyénileg jócskán maradt mindenkiben.

- Ritkán látható olyan gárda, amelynek nincs kimondottan kiemelt játékosa. A Kosársuli viszont pont azért erős, mert sok hasonló képességű játékosa van, hosszú a kispad. Ez volt a jó eredmények titka?

- Valóban elképesztő volt, hogy egyetlen kiemelkedő játékos nélkül – néhány közepes spílerrel mindenkit megvertünk, pedig még csak nem is védekeztünk jól. Talán az volt a titkunk, hogy mindenki bizonyítani akart – bizonyítani, hogy jobb az éppen pályán lévőnél. Sokszor én is azt éreztem, hogy semmi gond a cserével, egy jobb játékos fog beállni. Minden meccsen volt 2-3-4 kimagasló teljesítmény, de szinte mindig másoktól. A gond maximum az volt, hogy senki nem tudta – ki lesz a nyerő ember az adott meccsen (szerencsére az ellenfél sem).

- Ki lehet-e emelni bárkit is az együttesből?

- Mindenképp ki kell emelni több személyt is, bár senki nem nyújtott folyamatosan jó teljesítményt. Sok-sok győzelemben volt döntő része Varga Daninak, Vas Petinek, Nyilasnak, Vejinovicsnak, Rostás Imrének, Genal Momirnak és Czibere Zolinak is.

- Két neves szponzoruk van, akik stabil hátteret biztosítottak a bajnokság alatt. Ez gondolom azért szintén hozzájárult ahhoz, hogy túlteljesítették az elvárásokat...

- A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MVM Magyar Földgáztároló Zrt. stabil támogatása döntő tényező volt sikereinkben. Ilyen szezonunk még sohasem volt, hiszen már a bajnokság előtt összejött az a pénz, ami kellett erre a 10 hónapra. Azt azonban el kell mondanom, hogy nehogy bárki is horribilis összegre gondoljon - a 24 NB I/B-s csapat közül legfeljebb csak háromnál lehet nagyobb a költségvetésünk.

- A Hódtói Sportcsarnokban sokszor a régi időket idézte a hangulat. A közönség volt a hatodik ember a pályán…

- Óriási siker számunkra, hogy az egész “B” csoportban messze nekünk volt a legtöbb nézőnk. Újra jó dolog lett kosármeccsre járni. Igaz “csak” nézők, nem szurkolók – mondják a fanyalgók, de mi ennek is nagyon örülünk. Sok száz embernek szereztünk hazai győzelmeinkkel hétről-hétre örömöt.

- Mit vetíthet elő a jövőre nézve a 2014-15-ös bajnokságban elért helyezésük? Egyáltalán le lehet-e vonni ebből valamilyen következtetést?

- Semmit nem jelent, hiszen az ellenfelek évről-évre erősödnek, mi meg folyamatosan fogyunk. Két éve elment Dani, Czuprák és Schéda, majd Drahos. Elvesztettük Szilágyi Lacit, majd elküldtük Marinkovicsot. Most Kukla Zsolt fejezte be decemberben és Nyilas Istvánnak is ez volt az utolsó szezonja. A felsoroltak simán vernék az idei sikercsapatunkat...

- Gondolom most pihenőt kapott a csapat. Mi a nyári program? Hogyan tovább?

- A szombati salgótarjáni meccsel befejeztük, már nincsenek edzések. Még nem pihennek a fiúk, mert kéthetes nyári tábort tartanak 5 iskolában vagy 130 kisgyereknek. Augusztus 3-án fogunk kezdeni, megkapták feladatként: “hozzon magával mindenki még egy személyt” az első edzésre (lehetőleg jobb kosarast, mint Ő maga).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.