Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Január 26. 10:51, hétfő | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

"Ne légy áldozat, ne légy elkövető, ne légy be nem avatkozó!" Interaktív tanóra a nemzetközi holokauszt emléknapon

Yehuda Bauer izraeli történész a holokauszt tanulságaként a címben szereplő három emberi parancsolatot fogalmazta meg az utókor számára.

A holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján, január 27-én, kedden 10 órától Kiss Mária Rita főiskolai docens tart interaktív foglalkozást középiskolás diákoknak ‑ felidézve az ostromlott Budapesten 1944-45 fordulóján bujkáló zsidó gyermekek történeteit ‑ a hódmezővásárhelyi zsinagóga mögött található Magyar Tragédia 1944. kiállítóhelyen.

Hetven évvel ezelőtt, 1945. január 27-én szabadult fel az auschwitz-birkenaui, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2005-ben elfogadott határozatában "az emlékezés és a tanítás kötelességét" hangsúlyozta a január 27-i holokauszt emléknap létrehozásával. 1940 júliusa és 1945 januárja között 1 millió 300 ezer embert, köztük 1,1 millió zsidót hurcoltak Auschwitzba. Az áldozatok legnagyobb csoportja, összesen 430 ezren, 1944 nyarán érkezett Magyarországról. A nácik mintegy 1 millió százezer embert ‑ zsidókat, lengyeleket, romákat és szovjet hadifoglyokat ‑ gyilkoltak meg Auschwitz-Birkenauban, közülük minden harmadik áldozat magyar állampolgár volt. 1945. január 27-én, a haláltábor felszabadításakor, a Vörös Hadsereg katonái mindössze 7500 túlélőt találtak.

Holnap délelőtt az emlékezés jegyében, a múlt megismerése és a jövő védelme céljából tartanak rendhagyó tanórát az Emlékpont szervezésében Hódmezővásárhelyen, az ország első vidéki, állandó holokauszt kiállításában. Kiss Mária Rita, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának docense a 70 évvel ezelőtti, már ostrom alatt álló Budapestre "viszi el" foglalkozásának résztvevőit; az interaktív tanórára meghívott középiskolások egy zsidó gyermekeket bujtató gyermekotthon lakóinak történetével ismerkedhetnek meg. A tanórát követően gyertyagyújtásra várják az emlékezőket a hódmezővásárhelyi zsinagóga udvarán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.