Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2016. Augusztus 03. 13:33, szerda | Helyi
Forrás: Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy

NATO medált kaptak a magyar katonák Koszovóban

NATO medált kaptak a magyar katonák Koszovóban

Hamarosan véget ér az MH KFOR Kontingens 14. váltásának szolgálati ideje Koszovóban.

A külszolgálatban teljesített feladataik elismeréseként, a magyar békefenntartó katonák a napokban ünnepélyes keretek között vették át a NATO medált.

A többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló MH KFOR Kontingens 14. váltása két táborban teljesített szolgálatot, ezért a „medálparádét” is két helyszínen tartották meg.

Korom Ferenc dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese a Novo Selo-i táborban elismerését fejezte ki a magyar katonáknak azért a magas színvonalú feladatellátásért és professzionális hozzáállásért, amellyel az elmúlt időszakban végezték munkájukat a műveleti területen. „A NATO-kitüntetés, amit ma megkaptak, jelképe annak a kemény munkának, amit a KFOR misszió érdekében végeztek” - mondta a dandártábornok.”

A pristinai ünnepségen tartott beszédében a Slim Lines táborban állomásozó Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTM - KFOR Tactical Reserve Manoeuvre Battalion) elmúlt időszakban végzett tevékenységét dicsérte a KFOR parancsnokhelyettese.

A dandártábornok kiemelte: a KTM egy magas szinten képzett parancsnoksággal rendelkező alegység, ami a KFOR erők jelentős kinetikus (harcoló képesség) részét képezi, akik a valóságban is bebizonyították, hogy hűek a mottójukhoz: „Two Nations, One Force”, azaz „Két nemzet, egy erő”.

Az ünnepségeken - Magyarország Honvédelmi Minisztere és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Parancsnokának nevében - a kontingenssel együttműködő külföldi katonáknak adományozott magyar elismeréseket dr. Márkusz László, koszovói rendkívüli és meghatalmazott nagykövet és Huszár Ferenc alezredes, az MH KFOR Kontingens 14. váltásának parancsnoka adta át.


A medálparádé mindkét helyszínen az érmek feltűzésével zárult; minden magyar (illetve a Slim Lines táborban minden portugál katona is), aki első alkalommal vett részt KFOR műveletben megkapta a NATO Non – Article 5 medált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 15:25, péntek | Bulvár

Június 1-jén lesz a békemenet

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.