Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Április 15. 17:09, kedd | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Műszaki tanfolyam

Műszaki tanfolyam

Gépkezelői tanfolyamokat tartanak április elejétől az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

Ebben az évben 29 Magyar Honvédség szintű tanfolyamon, közel 600 fő vesz majd részt a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóaljnál szervezett nehéz-, közepes-, és kisgépkezelői oktatásokon. A leghosszabb tanfolyam 8 hétig, a legrövidebb csak két hétig tart és ebben az időszakban a résztvevők - akik szinte a Magyar Honvédség összes alakulatától érkeztek - elméleti és gyakorlati képzést is kapnak.

A tanfolyam lebonyolításáért felelős műszaki alegységet azért jelölték ki erre a feladatra, mert a helyőrségben egy helyen megvannak azok a technikai feltételek, amelyek az összes tanfolyam lebonyolításához szükségesek. Ezen kívül a különböző gyakorlatok műszaki biztosítása mellett, a Magyar Honvédségnél jelentkező külső műszaki munkák (lőterek karbantartása, utak építése, tároló helyek kiépítése) többségének elvégzése közben a tanfolyam oktatói állománya olyan tapasztalatra tesz szert, ami biztos alapja a kiképzések sikerességének.

A nehézgépkezelők a gyakorlati képzések során több fontos munkát is elvégeznek, például a hódmezővásárhelyi laktanya régi, jelenleg nem használt belső lőtérének karbantartását is végrehajtják: a töltésből kiszedik a tuskókat és a további földmunkálatok megkönnyítése érdekében elegyengetik a talajt, magasítják a védműveket, illetve kiépítik a csapadékvíz elvezetésére szolgáló csatornákat.

Oláh Zsolt százados a jelenlegi tanfolyam parancsnokaként elmondta, hogy a kiképző és a kiképzendő állomány is pozitívan áll a munkához, amely során a tudás megszerzése és átadása mellett a legfőbb szempont a biztonsági rendszabályok betartása, és a biztonságos gépkezelés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.