Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Április 04. 15:32, kedd | Helyi
Forrás: Greendex Szemle

MME: készüljünk fel a partifecskék érkezésére!

MME: készüljünk fel a partifecskék érkezésére!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) legújabb közleményében egy évről évre jelentkező madárvédelmi problémára hívja fel a figyelmet.

A tavasszal hazaérkező partifecskék előszeretettel költöznek be épületalapokba, építési földhányásokba. Ha ez megtörténik, akkor a munkát akár hónapokra le kell állítani – a munka folytatása a teljes kolónia, a tojások, a kotló, az etető madarak illetve a fiókák pusztulását okozhatja, így illegálisnak számít. A megoldás azonban olcsó és egyszerű!

Az MME közleménye szerint a rézsűzés mellett mindenhol alkalmazható olcsó és egyszerű megelőző módszer lehet a potenciálisan veszélyes földfalak ponyvával történő letakarása.

Mint írják, április második felétől május közepéig-végéig (ritkán akár még júniusban is) könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak 0,5-2 méteres függőleges falába, friss vagy az előző évekből maradt építési (különösen gyakran autópálya-építkezés) földhalmának leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba és -árkokba több tucatnyi vagy akár százas nagyságrendben költöznek be költőüregeikkel partifecskepárok.

  • Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható.

A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket (ennek megállapításához érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét kérni) akár a napi munkavégzést követően, de legalább egy napos munkamegszakítás esetén mindenképp ponyvás, Raschel-hálós takarással tesszük a partifecskék számára érdektelenné – írják.

A szervezet honlapján bővebben írnak a probléma elkerülésének lehetőségeiről.

A másik oldalról viszont ha tudunk, érdemes fészkelőhelyet biztosítani a partifecskéknek, illetve a hasonló költési viselkedésű gyurgyalagoknak is. Az MME nemrég elindította a partfalakban fészkelők költését segítő akcióját: a téli időszakban erodálódott, egy-két méret magas partfalak március-áprilisi függőlegesre faragásával bárki fészkelőhelyet biztosíthat a kolóniák számára, illetve ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is.

Erről további információk szintén a szervezet oldalán olvashatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Kék hírek

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Megszúrta tanulótársát és súlyos sérülést okozott egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában - közölte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése