Városlista
2024. május 27, hétfő - Hella

Hírek

2023. Március 22. 15:18, szerda | Helyi
Forrás: Elek András Tornyai János Múzeum

Mit adott Hódmezővásárhely a magyar régészetnek?

Mit adott Hódmezővásárhely a magyar régészetnek?

Kurátori tárlatvezetés a Tornyai-múzeumban – ajándék régészeti könyvvel

A szegedi egyetemen közel egy évszázada képeznek régészhallgatókat. Az egykori Archaeológiai Intézet, a jelenlegi Régészeti Tanszék kiemelt szerepet játszott és játszik 1924-es alapítása óta a dél-alföldi régészeti kutatásokban, amelynek eredményeit egy átfogó kiállítás mutatja be a Tornyai János Múzeumban. E gazdag kulturális örökséget tárlóról tárlóra és tárgyról tárgyra járva ismerhetik meg azok, akik ellátogatnak a március 24-én 17 órakor kezdődő kurátori vezetésre.

A világ régészeti térképeire is felkerült Hódmezővásárhely neve az egyetem legjelentősebb intézeti kutatásának köszönhetően, Banner János kökénydombi ásatásai nyomán. Az akkori városi múzeum régészeti gyűjteménye ezen feltárások több mint harmincezres leletegyütteséből jött létre, és e páratlan késő újkori tárgyak a mai napig „lázban tartják” a Tornyai János Múzeumba betérő kutatókat és látogatókat. A vásárhelyi közgyűjtemény és a Régészeti Tanszék kapcsolata azonban a mai napig élő, Dr. Pintér-Nagy Katalin egyetemi adjunktus pénteki tárlatvezetésén erről is hallhatnak az esemény résztvevői. A programra ellátogatók ekkor vehetik kézbe a múzeum közelmúltban megjelent régészeti kiadványát, a Korok, kultúrák, lelőhelyek sorozat 2023. évi tanulmánykötetét.

A Mit adott Hódmezővásárhely a magyar régészetnek? című kiállítás meghosszabbítva tekinthető meg a Tornyai János Múzeum emeletén, a szervezők további kísérőrendezvényekkel is készülnek a május közepéig látogatható tárlaton.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 26. 09:06, vasárnap | Kék hírek

Főügyészség: szülei után egy rendőrt is meg akart ölni a pénteken elfogott férfi

Elfogásakor a vele szemben intézkedő rendőrt is meg akarta ölni az a férfi, aki május 24-dikét megelőző napokban megölte idős szüleit Budapesten, IV. kerületi lakásukban

2024. Május 26. 09:05, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.