Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. December 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Milliárdos adócsalás elkövetőit ítélték el jogerősen Szegeden

Milliárdos adócsalás elkövetőit ítélték el jogerősen Szegeden

Jogerősen kilenc év fegyházbüntetéssel sújtotta pénteken a Szegedi Ítélőtábla azt az ismeretlen helyre távozott kecskeméti férfit, aki egy céghálózatot irányítva 2,7 milliárd forint adó befizetését kerülte el.

A táblabíróság bűnszervezetben elkövetett adócsalás és pénzmosás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és döntött arról, hogy a férfi nem bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság az ügy 16 másik vádlottját egy, valamint három és fél év közötti letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, volt, aki pénzbüntetést kapott.

A kecskeméti férfi irányításával 2008 áprilisa és 2009 áprilisa között létrehoztak egy olyan céghálózatot, amelynek csúcsán két vállalkozás állt. Ezek Olaszországból vásároltak papíralapanyagokat és műanyag granulátumot.

A hazai és külföldi gazdasági társaságokból álló hálózat működtetésének az volt a célja, hogy az importált, magyarországi értékesítésre szánt áru mozgását, így az áfafizetési kötelezettséget megpróbálják követhetetlenné tenni, és végül Magyarországon jogtalanul igényeljenek vissza adót. Ez meg is történt: több, mint 14 milliárd forint értékű fiktív számla felhasználásával 2008-ban és 2009-ben mintegy 2,7 milliárd forint adót nem fizettek meg.

A csalás mellett 14 vádlottat pénzmosás bűntettében is bűnösnek talált a bíróság. Ők segédkeztek abban, hogy külföldi gazdasági társaságok bankszámlájára több mint 10 milliárd forintot utaljanak át.

A bűnszervezetet irányító férfi az elsőfokú eljárás során eltűnt, ismeretlen helyre távozott, egyes információk szerint Belize-ben autóbalesetben elhunyt.

A táblabíróság döntésével megváltoztatta az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítéletét, az elsőrendű vádlott büntetését hétről kilenc évre súlyosítva.

A jogerős ítélet indoklása szerint a vádlottak egy része a bűncselekményben játszott szerepéhez mérten törvénysértően, illetve eltúlzottan enyhe büntetést kapott az elsőfokú eljárást lezáró ítéletben, míg néhány vádlott esetében eltúlzottan súlyos volt a kiszabott büntetés. Emellett belső arányossága is megkövetelte a törvényszék döntésének megváltoztatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során