Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 15. 10:20, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért van szükségünk személyes térre?

Miért van szükségünk személyes térre?

A társas viselkedés egyik legfontosabb szabálya, hogy nem lépjük át barátaink, szomszédaink személyes életének bizonyos területét.

De vajon miért van szükségünk személyes térre és miért annyira bosszantó, hogyha azt valaki átlépi? Erre a kérdésre keresi a választ a következő tanulmány, amelyről az msnbc.com számol be.

Először is az a kérdés, hogy mekkorák azok a rések, amiket még át lehet lépni. Ez tulajdonképpen az egyéntől és a másik 'betolakodó' személytől függ - írják.

A legkisebb területet, amelyet intim térnek neveznek, leginkább csak a családtagoknak engedünk átlépni, őket avatjuk be leginkább titkainkba. A következő térbe, amelyet személyes területnek neveznek a szakértők, már a barátok is kényelmesen betekintést nyerhetnek.

De hogyan keletkeznek ezek a rések? Szakértők úgy vélik, hogy személyes terünket 3-4 éves korunk körül kezdjük el kialakítani és serdülőkorra már teljesen kialakítjuk ezt. A személyes távolságtartás méretét leginkább az amygdala, az agy félelemérzetért felelős része befolyásolja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.