Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Április 04. 15:25, kedd | Helyi
Forrás: Bódi Ábel

Mi lett a nagy vásárainkkal?

Mi lett a nagy vásárainkkal?

Annak idején még kiváltság volt, ha egy város vásárt tarthatott. Ráadásul ezek nagy események voltak a környék életében. Mi lett velük 2023-ra?

Amikor vásárra gondolunk, általában a piacra asszociálunk, és nem is járunk messze a valóságtól. A legnagyobb különbség, hogy az előbbi időszakos, vagy havonta, vagy még ritkábban van, mint például a Hortobágyi Hídivásár. Piacok ezzel szemben hetente akár többször is lehetnek, akár hétköznapon is, és általában jóval kisebbek a vásároknál. Itt ugyanis a helyi kis- és őstermelők, bóvlisok és kacatosok árulnak a standokon, míg a vásárokra messzi földről is érkeznek.

Hogy mit lehet kapni egy-egy ilyen hírös eseményen, annak csak a képzelet szabhat határt. Jómagam egy jó kis kapát, grilltárcsát és termelői mézet is hoztam haza, míg a velem lévők tyúkot, szőlővesszőt és szerszámokat is. De ha akartunk volna, vehettünk volna kistraktort, szamarat, borjút, választós malacot, nyulat, de még önjáró elemes kínai gyártású plüsskutyát is.


A nagykőrösi vásár madártávlatból egy kisebb városhoz hasonlít.
Kép: Önkormányzati Hírek, Nagykőrös, Facebook-oldal

Apropó, bóvli! Sajnos ezeket a vásárokat sem kíméli a temérdek semmirevaló kínai gagyi szerszám, játék vagy akár ruhanemű. Ezeket persze általában nem őstermelők árulják, hanem nagy alkuszok. Jól megfigyelhető az éppen „esett” portéka, hiszen akár tíz standon is megkaphatjuk az ugyanolyan „kiváló minőségű” felszereléseket. Persze jó, ha az itt vett elemlámpa vagy kézi láncfűrész kibírja hazáig.


Nagykőrösön évszázadok óta nagy esemény a vásár, idén csak tíz alkalom lesz rá!
Kép: programturizmus.hu

De ez csak az egyik oldal, és nem is ezek vannak többen hál’ istennek, hanem az igazi magyar kistermelők! Legyen szó fűszerpaprikáról, népművészeti tárgyakról, palántákról, kerti növényekről és természetesen jószágokról. De akár megemlíthetjük a szokásos bazári kifőzdéket is, ezek mindegyike magyar kisvállalkozás. És mint mindig, itt és most is a vásárláskor hozott döntéseinkkel kezdődik a fenntarthatóság kérdése is: a multiknál akarjuk-e hagyni a pénzünket, akikről tudjuk, mekkora az ökológiai lábnyomuk, vagy (ezeknél jóval olcsóbban) hazánkfiainál? Az egyetlen „nyűg”, hogy tudnunk kell, mikor és hol találunk az országban nagy vásárt.

Nemcsak bevásárlás, hanem életmód: menjünk ki a piacra!

Jó minőségű élelmiszerhez jutni nagyon nehéz. A kínálat hatalmas, a lehetőségek végtelenek, de az igazán tápláló alapanyagok sok esetben nem egy nagyáruház polcain keresendők. Létezik azonban olyan alternatíva, amely mindenki számára elérhető, és ahol igazi kincsekre bukkanhatsz: gyere velem a piacra!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.