Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2019. Március 12. 11:31, kedd | Helyi
Forrás: Tordai Kamilla ka. kommunikáció MH 5. Bocskai István Lövészdandár

„Menetelő századok”

„Menetelő századok”

Koncertsorozat keretében népszerűsítette a katonai pályát a diákok körében februárban a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar.

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. „Menetelő századok” programjának keretein belül az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrség Zenekarát hallhatták a diákok Csongrád megyében több helyszínen is.

A koncertsorozat első bemutatkozó előadása novemberben volt Szegeden, az IH Rendezvényközpontban, ahol három nap alatt összesen tíz hangversenyt adott a katonazenekar. Az őszi előadásokon nagyjából háromezer alsó és felső tagozatos tanuló ismerkedhetett meg a katonazenével és a Magyar Honvédségnél használt hangszerekkel.

A rendezvény folytatásaként, februárban tíz városban tizenkét koncerten találkozhattak a diákok a vásárhelyi zenekarral . A rendezvényeken jól ismert opera áriák (Varázsfuvola, Sarasto áriája), filmzenék (Indiana Jones, Star Wars) és mesezenék csendültek fel.

A zenekar karmesterhelyettese, Gömöri Balázs százados szerint ezen alkalmakkor a fiatalok betekintést nyerhettek a katonaéletbe és a katonazenekarok történelmébe. „Sok diák számára az újdonság varázsát jelentette a zenekar megjelenése. A koncertsorozat lehetővé tette, hogy a katonaéletet közelebb hozzuk a civil társadalomhoz – volt olyan tanuló, aki korábban még nem látott katonát. A koncertek után számtalan pozitív visszajelzést kaptunk a diákoktól, amely egyfajta megerősítést jelent számunkra, hogy szükség van az ilyen jellegű együttműködésre, fellépésekre.”

A rendezvény az elmúlt három hónapban hozzávetőlegesen hétezer diákhoz ért el.

Fotó: Tordai Kamilla ha.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: