Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2014. Április 15. 16:58, kedd | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Megyei szintű „haditorna” Békéscsabán

Megyei szintű „haditorna” Békéscsabán

A Honvédelmi Kötelék Program megyei versenyét tartották április 9-én a békéscsabai repülőtéren.

Hende Csaba honvédelmi miniszter 2013-ban hirdette meg a Honvédelmi Kötelék Programot, ami lehetőséget biztosít 12-26 éves fiataloknak, hogy különösebb elköteleződés nélkül bepillantást nyerjenek a honvédség tevékenységébe. A program különös hangsúlyt helyez az egészséges életmód és a sport népszerűsítésére is.

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda rendezésében megtartott versenyre Békés megye 20 iskolájából 80 középiskolás diák jelentkezett. A rendezvény lebonyolításában aktívan részt vett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége: a logisztikai biztosítás mellett, a különböző feladatoknál bizottsági tagokként segítettek a Bocskais katonák, illetve az ebédet is ők készítették el.

A megnyitón Kónya István, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke köszöntötte a versenyzőket. Beszédében kiemelte: „Nagyon fontos a mai esemény az ifjúság nevelés szempontjából, hiszen azok, akik itt most jelen vannak példaként állíthatók majd a kortársaik elé.”
Az egyik alapvető szabály szerint minden iskola csak egy csapatot nevezhetett volna, de a mostani verseny inkább egy erőpróba volt, ezért néhány intézmény két csoportot is indított. A négyfős csapatok itt kipróbálhatták tudásukat, ami a tanároknak - a további versenyek előtt - segítséget adott feltérképezni a csoport felkészültségét.

A versenyen indulóknak szervezett programok között szerepelt a légpuskalövészet, a fegyveres váltó futás, a tájékozódási futás és a kézigránátdobás. Az elméleti kérdések helyes megválaszolásához a diákok általános katonai ismereteire volt szükség. A csoportok minden feladat megoldására 15 percet kaptak. A versenyszámok közötti idő kitöltésére kiegészítő programokat (airsoft, íjászat, honvédségi járművek kiállítása, fegyver bemutató) is szerveztek az érdekvédelmi iroda munkatársai.

A rendkívül rossz időjárás ellenére az összes csapat sikeresen telejesítette a feladatokat. A Békéscsabán megrendezett „Megyei Honvédelmi Verseny” győztese a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény „Raptoros” csapata lett. Második helyezést ért el a Szent-Györgyi Albert Gimnázium „Szegya” csapata és harmadik lett a Vásárhelyi Pál Szakközépiskola „Csaba Force” csapata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:02, szombat | Életmód

ESET: virtuális emberrablással próbálnak pénzt szerzeni a kiberbűnözők

A mesterséges intelligencia (AI) hangklónozási technológiájával ma már virtuális emberrablást is el tudnak követni az internetes csalók:

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.

2024. Március 02. 11:58, szombat | Életmód

Üdüléssel támogatja a sérült gyermeket nevelő egyszülős családokat az Egyszülős Központ

Üdüléssel támogatja a sérült gyermeket nevelő egyszülős családokat az Egyszülős Központ, mivel ezeknek a szülőknek legfőképpen a feltöltődés, a kikapcsolódás lehetősége hiányzik az életükből