Városlista
2023. február 5, vasárnap - Ágota

Hírek

2014. Április 15. 16:58, kedd | Helyi
Forrás: Búz Csaba hadnagy

Megyei szintű „haditorna” Békéscsabán

Megyei szintű „haditorna” Békéscsabán

A Honvédelmi Kötelék Program megyei versenyét tartották április 9-én a békéscsabai repülőtéren.

Hende Csaba honvédelmi miniszter 2013-ban hirdette meg a Honvédelmi Kötelék Programot, ami lehetőséget biztosít 12-26 éves fiataloknak, hogy különösebb elköteleződés nélkül bepillantást nyerjenek a honvédség tevékenységébe. A program különös hangsúlyt helyez az egészséges életmód és a sport népszerűsítésére is.

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda rendezésében megtartott versenyre Békés megye 20 iskolájából 80 középiskolás diák jelentkezett. A rendezvény lebonyolításában aktívan részt vett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége: a logisztikai biztosítás mellett, a különböző feladatoknál bizottsági tagokként segítettek a Bocskais katonák, illetve az ebédet is ők készítették el.

A megnyitón Kónya István, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke köszöntötte a versenyzőket. Beszédében kiemelte: „Nagyon fontos a mai esemény az ifjúság nevelés szempontjából, hiszen azok, akik itt most jelen vannak példaként állíthatók majd a kortársaik elé.”
Az egyik alapvető szabály szerint minden iskola csak egy csapatot nevezhetett volna, de a mostani verseny inkább egy erőpróba volt, ezért néhány intézmény két csoportot is indított. A négyfős csapatok itt kipróbálhatták tudásukat, ami a tanároknak - a további versenyek előtt - segítséget adott feltérképezni a csoport felkészültségét.

A versenyen indulóknak szervezett programok között szerepelt a légpuskalövészet, a fegyveres váltó futás, a tájékozódási futás és a kézigránátdobás. Az elméleti kérdések helyes megválaszolásához a diákok általános katonai ismereteire volt szükség. A csoportok minden feladat megoldására 15 percet kaptak. A versenyszámok közötti idő kitöltésére kiegészítő programokat (airsoft, íjászat, honvédségi járművek kiállítása, fegyver bemutató) is szerveztek az érdekvédelmi iroda munkatársai.

A rendkívül rossz időjárás ellenére az összes csapat sikeresen telejesítette a feladatokat. A Békéscsabán megrendezett „Megyei Honvédelmi Verseny” győztese a Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény „Raptoros” csapata lett. Második helyezést ért el a Szent-Györgyi Albert Gimnázium „Szegya” csapata és harmadik lett a Vásárhelyi Pál Szakközépiskola „Csaba Force” csapata.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 01. 15:34, szerda | Helyi

Kiwi.com: A home office lehetősége új távlatokat nyit az utazások terén

Egy friss kutatás szerint a magyarok többsége úgy gondolja, hogy az utazás alatti munkavégzés pozitív hatással lenne a mentális egészségére és a munkára is.

2023. Február 01. 14:39, szerda | Helyi

Szombattól néhány vonalon változik a vonatok és a buszok menetrendje

Szeged és Hódmezővásárhely között csúcsidőben 20 percenként fog járni a vasútvillamos

2023. Január 31. 13:29, kedd | Helyi

Elvira megszólal

Lényegesen gyorsul az utasok kiszolgálása a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatán: teljesen magyar fejlesztésű robotasszisztenssel újul meg az Elvira menetrendi szolgáltatás.

2023. Január 31. 13:27, kedd | Helyi

Női felnőttcsapat: nehéz meccsek voltak

Két kemény mérkőzésen van túl a Vásárhelyi Kosársuli női felnőttcsapata.