Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Március 10. 19:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Megyei jogú várossá válik Esztergom és Baja

Megyei jogú várossá válik Esztergom és Baja

Baja és Esztergom megyei jogú várossá nyilvánítását, valamint az egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények finanszírozásának módosítását is tartalmazza

az egyházak hitéleti és közösségi célú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló törvény és más jogszabályok módosítása , amelyről csütörtökön 132 igen szavazattal, 3 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett döntött az Országgyűlés.

Változott a bányászatról, az atomenergiáról, a felnőttképzésről de a közbeszerzésről szóló törvény is.

Baja és Esztergom is az 1950-es megyerendezésnek áldozatul esve vesztette el korábbi közigazgatási státuszát. A két településnek most úgy biztosít megyei jogú városi rangot az elfogadott kormányzati jogszabály, hogy az ezzel járó azon kötelezettségeknek, miszerint a közszolgáltatásokat a megyéjük egész területére biztosítaniuk kell, csak a 2024-es önkormányzati választást követően kell megfelelniük.

Az egyházfinanszírozási törvény kiegészül a vallási közösségek által fenntartott, kiemelten a bevett egyházi felsőoktatási intézményekre vonatkozó részletes szabályozással. Ilyen intézményekben már mintegy 30 ezren tanulnak. A jogszabály új fejezettel egészül ki, amely a vallási közösségek felsőoktatási közfeladatainak ellátására vonatkozó garanciális szabályokat tartalmazza, és megteremti a lehetőséget arra, hogy a bevett egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények - a modellváltó intézményekhez hasonlóan - hatéves finanszírozási periódusra térjenek át. Ez lehetőséget teremthet olyan célok megvalósítására, mint a lemorzsolódás csökkentése vagy a regionális megtartóerő.

Mivel változtak a regionális támogatási térképre vonatkozó uniós előírások, így módosításra szorult a társasági és az osztalékadó-törvény is. A legfontosabb változás az új finanszírozási időszakban, hogy Pest megye már önálló régióként szerepel a térképen, így itt a nagyvállalkozások által indított beruházások is támogatást kaphatnak. Lehetővé válik az energiahatékonysági beruházások támogatási intenzitásának növelését is a megyében.

A transzparencia növelése érdekében a jövőben az Alkotmánybíróság minden döntése megjelenik Az Alkotmánybíróság határozatai című hivatalos lapban, emellett a legjelentősebb határozatok továbbra is szerepelnek majd a Magyar Közlönyben is.

Változik a közbeszerzési törvény is egy alkotmánybírósági döntésnek megfelelően, valamint az Ukrajnából a háború elől menekülők gyors megsegítése érdekében.

A törvénycsomag megteremti annak a jogszabályi feltételeit, hogy a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá váljon.

Változnak az online szerencsejáték szervezésére vonatkozó szabályok is, figyelemmel az Európai Unió Bíróságának ítéletére, valamint a kiskorúak és sérülékeny csoportok védelmére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni