Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Március 28. 11:07, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Megújult Celldömölk vasútállomás épülete

Megújult Celldömölk vasútállomás épülete

A vasúttársaság legforgalmasabb helyszíneit érintő „50 megújuló állomás” programjának keretében újult meg külsőleg is teljesen Celldömölk felvételi épülete.

A patinás állomásépület ismét eredeti fényében fogadhatja az utasokat, az itt dolgozókat és a város lakóit egyaránt.A felújított állomás

Celldömölk vasútállomás újabb részének felújítása és az épület külső homlokzatának megszépítése tavaly tavasszal kezdődött meg. Az állomás építészeti helyreállítása a mai kor követelményeinek megfelelően zajlott. A beruházást a vasúttársaság 453 millió forint saját forrásból, közel nyolc hónap alatt valósította meg, a kivitelezési munkálatokat a MÁV FKG szakemberei végezték el.

Felújították a tönkrement épületszerkezeti elemeket, visszaállították a régi és impozáns külső megjelenést. Az épület homlokzatát teljesen újra vakolták és festették, új fa nyílászárókat építettek be, kicserélték a bádogos szerkezetet, a főbejárat melletti két toronyépület új fémlemezfedést kapott. A használaton kívüli kéményeket, antennákat és kéményseprő járdákat elbontották, a megmaradó kéményeket pedig felújították. Az utascsarnok belső világítását is korszerűsítették, továbbá fotocellás ajtókat is beépítettek, megkönnyítve az utascsarnokba való be- és kijutást. A peron térkőborítást kapott, és új peronbútorokat helyeztek ki, valamint fémlemezfedést is készítettek az I. vágány melletti peronra. Az épület keleti oldalán a megsüllyedt épületrészt helyreállították, emellett új villámvédelmi rendszert építettek ki, továbbá az épület melletti első vágányt is felújították.

Az állomás a korábbi átépítéseknek, belső felújításoknak és a mostani homlokzati felújításnak köszönhetően méltó épülete lesz mind a vasútnak, városnak egyaránt. A tavaszi menetrendmódosítástól pedig további szolgáltatásfejlesztés is várható a térségben: néhány vonat menetrendje kis mértékben módosul Celldömölk és Szombathely között a szombathelyi csatlakozások biztosítása érdekében.

Korábbi fejlesztések Celldömölkön és térségében:

Az állomás épületén és környezetében a korábbi években (2015-2017 között) több kisebb-nagyobb karbantartást és felújítást is elvégeztek. Megújult az állomás épület előtti tér, az épület mellett autóbusz várakozót és P+R parkolókat alakítottak ki, illetve az épület utastereit is felújították és elvégezték az akadálymentesítést.

Az elmúlt években nem csak az állomás újult meg, hanem a Celldömölkhöz kötődő menetrendi szolgáltatásokat is fejlesztette a vasúttársaság. A 2019/2020-as menetrendváltás már több újdonságot hozott, továbbá korszerűbb járműveket is forgalomba állítottak a térségben, például a népszerű, magyar fejlesztésű IC+ kocsikat a Bakony, és Göcsej InterCity-kben. Emellett Győr—Celldömölk—Balatonszentgyörgy-Kaposvár-Pécs között légkondicionált Desiro motorvonatok, és kétórás ütemes menetrend szerint Helikon InterRégió vonatok közlekednek, melyek minden korábbinál több, és színvonalasabb kapcsolatot biztosítanak a Nyugat-Dunántúlon. A Győr—Celldömölk viszonylatú személyvonatokkal a 10-es vasútvonal mentén fekvő fontosabb településekre óránkénti eljutási lehetőség áll rendelkezésre.

50 megújuló állomás program:

A vasúttársaság kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása. A legforgalmasabb állomásokat érintő „50 megújuló állomás” program 2019-ben indult, ennek keretében az elmúlt három évben számos helyszínen fejeződtek be karbantartási és felújítási munkálatok, több mint 250 P+R és 1400 B+R parkoló épült, és megkezdődött az új utasbeállók kihelyezése is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére