Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Március 28. 11:20, hétfő | Helyi
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Megújult a vasútállomás épülete Szany-Rábaszentandráson

Megújult a vasútállomás épülete Szany-Rábaszentandráson

Március 26-án átadták Szany-Rábaszentandrás vasútállomás felvételi épületét, amely a Magyar Falu Program keretében újulhatott meg.

A Miniszterelnökség és a MÁV között 2021 augusztusában létrejött Támogatási Szerződés alapján, a Magyar Falu Program keretében a vasúttársaság 2 milliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatást használhat fel vasútállomások fejlesztésére.

A MÁV projekt célterülete a falusias, közlekedési főtengelyektől távolabb eső térségeket feltáró regionális vasúthálózat, amely az elmúlt 10-15 év vasútfejlesztési projektjeiből kimaradt. Fontos törekvés, hogy az e térségekben élők is hasonló minőségű szolgáltatást kapjanak a vasútállomásokon, mint a fővonalakon, vagy a budapesti elővárosban utazók.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója beszédet mondSzany-Rábaszentandrás vasútállomáson a 60 millió forint értékű fejlesztés során a megújult, korszerű, temperált utasváróban az utasok kényelmét wifi-kapcsolat, digitáliseszköz-töltési lehetőség, valamint az önkormányzat segítségével kialakított utasmosdó szolgálja. Az épületen a külső homlokzat felújítása és a tetőszigetelés cseréje mellett a korszerűsítés során minden nyílászárót kicseréltek.

A vasútüzem számára nem szükséges épületrészeket az önkormányzat fogja hasznosítani. Főként Szany színjátszóköre használja majd a helyiségeket próbateremként és előadótérként, emellett a közeli Vadászház vendégszobái kerülnek át az épületbe. Az épület környezetét egységes, burkolt felülettel szépítették, és fedett kerékpártárolókat is telepítenek a vasútállomásra.

Váróterem töltőasztallalAz átadással egyidejűleg a menetrend fejlesztése sűrűbb eljutási lehetőségeket kínál Szany-Rábaszentandrás állomásról Csornára, ahol kedvező átszállás lesz biztosított az InterCity vonatokkal Győr – Budapest, illetve Sopron irányába egyaránt. Az új, ütemes menetrendi struktúra szerint Pápa – Csorna viszonylatban a jelenlegi két pár, naponta közlekedő vonat mellett a diákforgalmi utazási igényeknek is megfelelő harmadik vonatpár fog közlekedni pénteki és vasárnapi közlekedési rend szerint. Ezeket további két pár Csorna—Szany-Rábaszentandrás viszonylatú betétjárat egészíti ki naponta. A sebességkorlátozások felszámolását követően lehetőség nyílik majd a kétóránkénti ütemes közlekedés bevezetésére. Fő cél a korábban népszerű diákvonatok helyreállítása, valamint a csornai IC-csatlakozások javítása. Az infrastruktúra javításának függvényében később további menetrendi fejlesztések várhatók.

A Magyar Falu Program projektben a MÁV célja, hogy a fejlesztéseket a helyi lakosok is magukénak érezzék. Ennek érdekében valamennyi önkormányzattal szoros együttműködésre törekszik a vasúttársaság, az épületek környezetének rendezése, a felesleges helyiségek, épületek hasznosítása, valamint az utasforgalmi létesítmények üzemeltetése tekintetében. Az új állomásépületek színvilágának és külső dekorálásának tervezésekor a MÁV figyelembe veszi az önkormányzatok igényeit. A vasutasok munkakörnyezete is javul az érintett állomásokon.

A 2023 elején záruló MÁV projektben, és megújul további 12 vasútállomás meglévő utasforgalmi épülete és annak környezete, 11 helyszínen új, korszerű állomásépület épül. 229 vasútállomásra telepít a MÁV fedett kerékpártárolókat, utasbeállókat és utcabútorokat, ezeken a helyszíneken megújul a statikus utastájékoztatás is.

HÁTTÉR:

Mád vasútállomás felvételi épülete már elkészült, de megújul a meglévő utasforgalmi épület és annak környezete Szany-Rábaszentandráson kívül Zichyújfalu, Berkenye, Nagyigmánd-Bábolna, Csömödér-Páka, Mernye, Vaja-Rohod, Biharnagybajom, Nagykereki, Pocsaj-Esztár, Okány és Medgyesegyháza vasútállomásokon. Új, korszerű állomásépület épül Bashalom, Kisvarsány, Tiszaalpár, Szalatnak, Pécsudvard, Püspökhatvan, Nyírbogát, Szerep, Sárrétudvari, Tiszajenő alsó és Győrasszonyfa vasútállomásokon is. Kisvarsányban új vasúti megállóhely létesül, Jósvafő-Aggtelek megállóhelyen pedig közös busz-vonat peron épül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.