Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2019. Szeptember 23. 11:34, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Megnyílt a XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelep zárókiállítása

Megnyílt a XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelep zárókiállítása

Az idén nyáron Csongrádon megrendezett XXIX. Plein Air Nemzetközi Alkotótelepen készült művekből nyílt kiállítás Szegeden, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszék Fischer Galériájában.

A tárlatot Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze nyitotta meg Bedő Tamás Csongrád város polgármestere és Szentgyörgyi Pál Szeged MJV alpolgármestere köszöntő szavai után.

A tizenkilenc kiállító művész közel fele kötődik oktatóként vagy egykori hallgatóként a Rajz-Művészettörténet Tanszékhez, de akad közöttük a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon rendszeresen kiállító alkotó is.

„Bár eredetileg a „plein air” a szabadban való festést, a látvány hangulatának megörökítését jelenti, az 1974-ben alakult Csongrádi Művésztelep, majd ugyanezen a helyszínen közel 30 éve megszerveződő Plein Air Nemzetközi Alkotó Telep lényegében véve egy olyan természetközeli alkotó tábor, ahol a befutott művészek és a szárnyaik alá vett fiatal alkotók nyugodt, békés környezetben tudják az alkotótevékenységüket végezni.” – emelte ki Képiró Ágnes szakmai megnyitójában, hozzátéve, hogy bár a kiállított művek mindössze csekély hányada közvetíti a közvetlen tájélményt, mégis az alkotások frissessége hordozza magában a vidéki együttlét serkentő hatását.

Az október 12-ig megtekinthető kiállítás megnyitója egyben hangsúlyozta a Tornyai János Múzeum és a Csongrádi Művésztelep, valamint az SZTE Rajz-Művészettörténet Tanszék egyre szorosabbá váló együttműködését, melynek egyik fontos eseménye lesz 2020 végén, az Alföldi Galériában megnyíló, a Csongrádi Művésztelep képzőművészeti gyűjteményéből válogatást bemutató tárlat.

Fotók: Ocskó Ferenc SZTE JGYPK

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.