Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Február 09. 22:53, péntek | Helyi
Forrás: Benkő László, Pálfi Zoltán

Megkezdődött a vásárhelyi elkerülő körhíd próbaterhelése

Megkezdődött a vásárhelyi elkerülő körhíd próbaterhelése

A hódmezővásárhelyi elkerülő útnál a körhíd építése a vége felé tart. A különleges műtárgyat a használatba vétel előtt próbaterhelésnek vetették alá.

Az eseményre a sajtó munkatársait is meghívták, mely keretében rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Lázár János kancelláriaminiszter és Hegedűs Zoltán megbízott polgármester.

Pénteki napon egy statikus próbaterhelés történt, mely során 6 db egyenként40 tonnával megterhelt teherautó különböző támaszközökben negyed órát eltöltött a körhídon.
Szombaton a dinamikus terheléssel folytatják, mely során a teherautók ugyan akkora terheléssel, különböző sebességekkel végighajtanak a hídon. A terhelés adatait (hajlás, feszülés) a hatóság munkatársai mindkét napon mérik, majd azokat kiértékeli. Az eredményére 2-3 hetet kell várni.
Ha sikeres a próbateszt, március végére a részleges forgalomba helyezés is megtörténhet.

Lázár János a tájékoztatójában elmondta, hogy a kormány egy nagy útfejlesztési programot folytat, melynek célja, hogy a lakott területekről kiterelje a forgalmat, így életminőség javulást várnak ennek következtében a belterületeken. Magyarország két kiemelt főútja a 47-es és 45-ös út, melyen nagy tranzit-, kereskedelmi- és kamion forgalmat bonyolítanak. Városunk 20 éve szeretné a forgalmat elterelni belterületéről, mivel naponta mintegy 20000 jármű halad át a két főút miatt. Március végén több mint 12 km-es elkerülő szakasz kerül átadásra, kezdőpontja a kopáncsi körhíd egy kiemelt műtárgy.

3000 milliárdos útépítési és útfelújítási program zajlik Magyarországon, melynek kiemelt célpontja a Dél-Alföldi régió. A kormány célja, hogy Szeged elérhetőségét jelentős mértékben javítsa, valamint Szeged és Debrecen összeköttetését is célul tűzte ki. 2020 elejére Szegedet és Debrecent négysávos úttal kötnék össze. Zajlik a Békéscsaba M5-ös autópályával való összekötése. A Kecskemét-Békéscsaba autóút kiépítése szinték kiemelt térségfejlesztési elképzeléseik közé tartozik. A kormányzat célkitűzése között még a legfontosabb feladat a megyei jogú városok autópályával való összeköttetés biztosítása. A beruházások folyamatban és kivitelezés alatt állnak, egy részük belátható időn belül befejeződik. Másik célkitűzésük a közútfejlesztéssel kapcsolatban, hogy az autópályákat az államhatárig kivigyék. Magyarország legnagyobb közúti beruházásának közbeszerzése folyamatban van. Ez a 300 milliárd Ft-os összeget igénylő Kassa-Miskolc autópálya összeköttetés lesz. Zajlanak a kettes számú utak felújításai, az elkerülők megépítései melynek fontos állomása hódmezővásárhelyi elkerülő átadása. A program befejeztekor 2022-ben országunk a legversenyképesebb ország lesz a régióban.

Hegedűs Zoltán megbízott polgármester megköszönte, hogy a kormány kiemelten támogatta ezt a 35 milliárdos beruházást. A város 20 éves igényét figyelembe véve sorolta előre ezt a programot.
Hódmezővásárhely életében kiemelten fontos az elkerülő út megépítése, ezáltal belvárosa élhetőbb, kellemesebb környezetet biztosít. Az elkerülőt március 29-től szeretnék átadni a forgalomnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.