Városlista
2021. május 7, péntek - Gizella

Hírek

2021. Március 29. 13:01, hétfő | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Meghaladta a 30 milliót a beadott első oltásdózisok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta a 30 milliót a beadott első oltásdózisok száma Nagy-Britanniában

Meghaladta a 30 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti ismertetése szerint eddig 30 151 287-en kapták meg az első adagot a Nagy-Britanniában forgalmazott két oltóanyag - a Pfizer/BioNTech vagy az Oxford/AstraZeneca vakcina - valamelyikéből.

Ez azt jelenti, hogy a felnőtt brit lakosság csaknem 60 százalékát már beoltották.

Az utóbbi egy hónapban tízmillióan részesültek a koronavírus elleni oltásban, ugyanis február 28-án lépte át a 20 milliót a beoltottak száma.

A szaktárca vasárnapi tájékoztatása szerint a második oltási dózist eddig 3 527 481 embernek adták be.

A brit kormány célkitűzése az, hogy április közepére a 50 éven felüli korosztály mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltás első adagját.

A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatsora változatlanul azt mutatja, hogy a nagy-britanniai oltási kampány immár nagyon komoly mértékben csökkenti a koronavírus-járvány okozta súlyos megbetegedések és halálozások számát.

A minisztérium közölte: vasárnap 3862, a vasárnap estével zárult egy hétben 37 487 új koronavírus-fertőződéses esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Az év elején voltak időszakok, amikor naponta 60 ezernél több, esetenként csaknem 70 ezer új koronavírus-fertőződést mutattak ki tesztekkel Nagy-Britanniában.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőződés megállapítása után 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - vasárnap 19, a vasárnap véget ért egy hétben 437 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 okozta halálozások heti száma egy hét alatt 31,7 százalékkal csökkent.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány mostani hullámának januári tetőzése idején előfordult, hogy naponta több mint 1300-an haltak meg Covid-19-ben.Boris Johnson brit miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt - a koronavírus-járvány miatt online fórumként - megtartott hétvégi tavaszi kongresszusán kijelentette: semmiféle olyan járványügyi adat nincs, amely miatt módosítani kellene a kormány által kidolgozott nyitási menetrendet.

E menetrend öthetente számol a járvány megfékezését célzó korlátozások egyre szélesebb körű enyhítésével, és minden feltétel teljesülése esetén június 21-re irányozza elő az összes korlátozás feloldását.

A nyitási program első komoly lépéseként március 8-án, kéthavi távoktatás után megindulhatott a tanítás az összes angliai általános és középiskolában.

A menetrend következő mozzanataként hétfőtől hatályát veszti az a rendelkezés, amelynek alapján mindenkinek otthonában kell maradnia, és csak nyomós indokkal - gyógyszerek és élelmiszerek beszerzése, orvosi ellátás, az oltási központok felkeresése vagy napi egy szabadtéri testedzés végett - lehet kimenni az utcára.

Hétfőtől ez a korlátozás megszűnik, és szabadtéren - beleértve a magántulajdonú ingatlanok kertjeit is - hat, nem egy háztartásban élő ember tartózkodhat egymás társaságában. A kormány ugyanakkor azt kéri, hogy a lakosság hétfőtől még ne induljon nagyobb utazásokra az országon belül, mindenki lehetőleg maradjon lakóhelye tágabb környezetében.

A Nagy-Britanniában élők számára továbbra is tilos a turisztikai célú külföldi utazás, ennek engedélyezését a nyitási menetrend legkorábban május 17-től irányozza elő.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 07. 11:41, péntek | Külföld

A fertőzöttek száma több mint 156 millió, a halálos áldozatoké 3,24 millió a világon

A világon 156 077 747 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 256 034, a gyógyultaké pedig 92 301 898 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint.

2021. Május 07. 10:56, péntek | Külföld

San Marinóban bezárták a Covid-19 kórházi osztályt

Egyetlen beteg maradt San Marino Köztársaság kórházában, ezért bezárták a Sars-CoV-2 vírussal fertőzötteknek fenntartott osztályt - jelentette a miniállam egészségügyi intézete csütörtökön.

2021. Május 07. 06:00, péntek | Külföld

Tovább bővül az oltásra jogosultak köre Franciaországban

Franciaországban május 10-től minden legalább 50 éves jogosult a koronavírus-elleni oltásra, és a nap végén megmaradó adagokat május 12-től korhatár nélkül bárki igényelheti

2021. Május 06. 16:03, csütörtök | Külföld

Csaknem 1,1 millió beadott adaggal újabb napi oltásrekordot állítottak fel Németországban

Újabb rekordot felállítva egy nap alatt csaknem 1,1 millió adagot adtak be az új típusú koronavírus által okozott betegségtől védő oltásból Németországban a szövetségi kormány csütörtöki adatai szerint.