Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2011. December 24. 07:26, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megerősítették az ítéletet: hét év börtön vár Timosenkóra

Megerősítették az ítéletet: hét év börtön vár Timosenkóra

A kijevi fellebbviteli bíróság megerősítette pénteken Julija Timosenko, hivatali visszaéléssel vádolt egykori ukrán miniszterelnök hét évre szóló börtönbüntetését.

Az ötvenéves ellenzéki vezetőt abban találták bűnösnek, hogy 2009-ben egy Oroszországgal kötött földgázszerződéssel kapcsolatban túllépte hatáskörét, s ezért októberben elítélték.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió élesen bírálta Timosenko bebörtönzését. Az EU a héten nem írt alá egy kulcsfontosságú partnerségi megállapodást Ukrajnával az ítélet miatt.

Timosenko és ügyvédjei nem voltak jelen a tárgyaláson, mondván, hogy a bíróságok a kormány felügyelete alatt állnak. A politikus szerint az egész eljárás ősellenségének, Viktor Janukovics elnöknek az ötlete volt, hogy eltiltsa a jövő évi parlamenti választásoktól. Janukovics elutasította a vádat, és hangsúlyozta a jogi intézmények függetlenségét.

Az ellenzéki vezetőt az elmúlt hetekben újabb vádak érték, és a bíróság meghatározatlan időre elrendelte fogva tartását.

Timosenko csütörtökön azt mondta, bojkottálni fog minden ukrajnai meghallgatást, és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Kérelmének feldolgozása még hónapokig eltarthat, és akkor sem biztos, hogy a strasbourgi központú ítélőszék döntése jogilag kötelező lesz Ukrajnára nézve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

2024. Június 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Fico elleni merénylet - Tovább javult a szlovák kormányfő állapota

Tovább javult Robert Fico szlovák miniszterelnök egészségi állapota, s gyógyulásának folyamata gyorsabb lehet a korábban feltételezettnél - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes Pozsonyban szerdán.