Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2023. Július 08. 08:47, szombat | Belföld
Forrás: mti

Megerősítette a befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzatot az S&P Global Ratings

Megerősítette a befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzatot az S&P Global Ratings

Megerősítette a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, \"BBB mínusz/A-3\" szintű besorolását pénteken a nemzetközi hitelminősítő.

A magyar osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service is a befektetési kategóriában, az S&P osztályzatánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván.

Az S&P Global Ratings a péntek éjjel Londonban bejelentett osztályzati megerősítéssel együtt érvényben hagyta a minősítés stabil kilátását is.

Két hete a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország államadós-besorolását "BBB" szinten, ugyancsak stabil kilátással.

Az S&P a megerősítésről hozott pénteki döntésének indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy a kis, nyitott magyar gazdaság helyzete az elszenvedett külső sokkok sorozata után immár szilárdul.

A hitelminősítő megítélése szerint - jóllehet a tavalyi választások óta szigorodott a monetáris és a költségvetési politika, és ez várhatóan terheli az idei év hátralévő részében a fogyasztást - a magyar gazdaság növekedési kilátásai a 2023 utáni időszakban egészségesek.

Az S&P elemzői közölték: várakozásuk szerint a magyar kormány elkötelezett marad az államháztartási konszolidáció mellett, amely a következő két-három évben csökkenti a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-rátát.

Az előrejelzést alátámasztó tényezők között említi az S&P Global Ratings azt az alapeseti várakozását is, amely szerint az Európai Unió nem csökkenti jelentősebb mértékben, legfeljebb késlelteti a 2021-2027-es pénzügyi EU-keretből (MFF), illetve az ellenállóképesség javítására és a kilábalás elősegítésére szolgáló európai uniós pénzügyi eszközből (RRF) Magyarország számára hozzáférhető folyósításokat.

Az S&P közölte: azóta, hogy a magyar államadós-osztályzatot az év elején - a befektetési ajánlású kategórián belül - egy fokozattal lefelé módosította, a közvetlen makrogazdasági feszültségek jórészt elenyésztek a feszes államháztartási és monetáris politika eredményeként.

Az infláció lefelé tartó pályára került, és a hitelminősítő várakozása szerint az idei év végére az egyszámjegyű tartományba lassul, tekintettel az inflációs kosár élelmiszer- és az energia-összetevőjében belépő igen erőteljes bázishatásokra - áll az elemzésben.

A cég szerint a nettó export növekedése - amelynek elsődleges hajtóerejét a közvetlen külföldi befektetések adják - már az idén megakadályozza a magyar gazdaság teljesítményének csökkenését.

Az S&P Global Ratings várakozása szerint a 2023 utáni középtávú időszakban a magyar gazdaság reálnövekedése erőteljes lesz, a 2026-ig terjedő előrejelzési távlatban évente átlagosan eléri a 3 százalékot, és ennek elsődleges hajtóerejét a belső fogyasztás újbóli élénkülése, a közvetlen külföldi tőkebeáramlás további élénkülése és az uniós folyósítások adják.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a magyar gazdaságban nem csökkent a foglalkoztatás, a munkanélküliségi ráta továbbra is 4 százalék alatt jár.

Az S&P Global Ratings előrejelzése szerint a magyar mezőgazdaság termelésének növekedése potenciálisan meghaladhatja a 20 százalékot, és a cég számításai alapján ez önmagában csaknem 1 százalékponttal járulhat hozzá a hazai össztermék reálnövekedéséhez.

Az export idei növekedése reálértéken eléri a 4 százalékot, és a folyómérleg-egyenleg GDP-arányos hiánya 4 százalék alá - a tavalyi deficitnek kevesebb mint a felére - csökken a hitelminősítő várakozása szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 23. 09:23, vasárnap | Belföld

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését

Megkezdte a Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékosok nagyarányú létszámnövelését, az elindított toborzó kampányban pedig várják azokat, akik hozzá szeretnének járulni Magyarország védelméhez

2024. Június 23. 09:21, vasárnap | Belföld

Meteorológia: megdőlt az országos melegrekord szombaton

Az előzetes adatok szerint megdőlt a 24 éves országos melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán szombat délután.

2024. Június 23. 09:16, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja