Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Február 17. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Megállapodással zárult a bértárgyalás-sorozat a MÁV-Volán-csoportnál

Megállapodással zárult a bértárgyalás-sorozat a MÁV-Volán-csoportnál

Többfordulós tárgyalás után február 17-én a MÁV-Volán-csoport Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács ülésén a munkáltató megállapodott az érdekképviseletekkel a 2023. évi bérfejlesztés mértékéről.

A megállapodás értelmében a vasutasok alapbére a 2022. december 31-i állapothoz képest legalább 53 ezer forinttal nő, január 1-jéig visszamenőlegesen. Az egyösszegű SZÉP-kártya juttatás 120 ezer forintra emelkedik, és a munkáltató nettó 4 000 forintra, azaz bruttó 6016 forintra növeli az önkéntes egészségpénztári támogatást.

A VOLÁNBUSZ munkavállalói 2023. évi bérfejlesztésére ugyanezen elvek alapján, a társaság sajátosságait figyelembe véve kerül sor. A felek megállapodásának alapvető célja a munkavállalók reálbér-értékének megőrzése.

A tulajdonos képviseletében dr. Lázár János építési és közlekedési miniszter elismeréssel szólt a MÁV-Volán-csoportnál dolgozó 57 ezer elkötelezett munkavállalóról. Hangsúlyozta:„ A megállapodással biztosítjuk 4,5 millió honfitársunk ingázását és megvédtük 57 ezer MÁV-VOLÁN munkavállaló bérét az inflációtól, hiszen ők tartják mozgásban Magyarországot.”

Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta: „A MÁV-VOLÁN-csoport mintegy 51 ezer dolgozója több mint 10%-os béremelésben részesül. A megállapodás szintén előnyös alapja lehet az új munkaerő megszerzésének, hiszen egy hosszú távon is biztos és kiszámítható munkahely vonzó lehetőség a pályaválasztók és munkakeresők számára. Tovább erősítette a MÁV-Volán-csoport munkaerőpiaci pozícióját, és igazolja, hogy az állami vállalatok képesek hosszú távon is vonzó munkáltatói feltételeket biztosítani dolgozóiknak.”

A MÁV-Volán-csoport átlagkeresetei a bérmegállapodások és bérintézkedések eredményeként 2016-2021 között a nemzetgazdasági átlagkeresetnél nagyobb, 65 százalék feletti mértékben növekedtek. A vállalatcsoport a járványügyi helyzetben is megtartotta teljes munkavállalói létszámát, ezzel is bizonyította, hogy biztonságos munkahelyet nyújt munkavállalóinak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: