Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 19. 15:03, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Még öt évig korlátoznák a románok és a bolgárok bevándorlását a brit konzervatívok

Még öt évig korlátoznák a románok és a bolgárok bevándorlását a brit konzervatívok

A román és a bolgár munkavállalók nagy-britanniai letelepülését korlátozó, januárban lejáró átmeneti intézkedések további ötévi meghosszabbítását kezdeményezte a kormányzó brit Konzervatív Párt több képviselője.

Az indítvány, amelynek bizottsági tárgyalása kedden kezdődött, néhány héten belül az alsóház elé kerülhet szavazásra.
A román és a bolgár állampolgárok nagy-britanniai munkavállalását korlátozó intézkedések hatálya a hétévi átmeneti időszak után január 1-jével lejár, a kormány bevándorlási törvénytervezetéhez benyújtott módosító indítvány azonban 2018 decemberének végéig javasolja kiterjeszteni a korlátozásokat.
A brit belügyminisztérium szóvivője a Daily Mail című konzervatív napilap keddi közlése szerint kijelentette, hogy az uniós csatlakozási szerződés alapján a brit kormánynak nem áll módjában a korlátozások meghosszabbítása.
A belügyi szóvivő hozzátette: a brit kormány arra összpontosít, hogy elejét vegye az EU-n belüli szabad munkaerő-áramláshoz kapcsolódó visszaéléseknek.
Nagy-Britanniában mindazonáltal - éppen a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások lejártának közeledtével - egyre fajsúlyosabb belpolitikai vitatémává válik az uniós társállamokból érkezők bevándorlásának szabályozása.
A múlt héten még a brit Munkáspárt egyik legtekintélyesebb veterán politikusa, Jack Straw volt belügy- és külügyminiszter is "látványos hibának" minősítette, hogy a Labour vezette korabeli brit kormány az EU-szabályok által lehetővé tett átmeneti korlátozások nélkül beengedte Nagy-Britanniába a közép- és kelet-európai új uniós tagállamok munkavállalóit a 2004-es EU-bővítés után.
A 2010-es választások óta ellenzékben politizáló Munkáspárt jelenlegi vezetője és miniszterelnök-jelöltje, Ed Miliband is kijelentette nemrégiben, hogy a Munkáspárt ma már nem engedné be korlátozás nélkül a közép- és kelet-európai EU-tagállamokból érkező munkavállalókat.
Nagy-Britannia volt a legnagyobb olyan nyugati EU-tagország, amely 2004-ben a lehetséges átmeneti korlátozásokkal nem élve, azonnal megnyitotta munkaerőpiacát az akkor uniós taggá vált nyolc közép- és kelet-európai ország, köztük Magyarország előtt. A brit belügyminisztérium akkori előrejelzése évi 5-13 ezerre taksálta az új EU-tagállamokból érkező munkavállalók várható számát, hivatalos becslések szerint azonban a bővítés óta összesen 1-1,5 millió keleti EU-polgár települt le tartósan Nagy-Britanniában.
A Konzervatív Párt vezető politikusai részéről is rendszeresen elhangzott az utóbbi hónapokban az az igény, hogy az uniós társállamokból érkezők szabad nagy-britanniai munkavállalásának teljes rendszerét általános felülvizsgálatnak kell alávetni.
Jonathan Todd, Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztos szóvivője a vitát kommentálva a minap azonban kijelentette a BBC televízióban, hogy a brit gazdaság és a költségvetés jól jár az EU-társállamokból érkező munkavállalók beáramlásával. Todd szerint ugyanis a betelepülő EU-polgárok "hatalmas többsége" többet fizet be adó és társadalombiztosítás formájában a brit szociális ellátórendszer költségvetésébe, mint amennyit abból igénybe vesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).