Városlista
2024. június 13, csütörtök - Antal, Anett

Hírek

2024. Január 02. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Mávinform: Nagymarosnál kedden hajnalban egy vágányon megindulhat a vonatforgalom

Mávinform: Nagymarosnál kedden hajnalban egy vágányon megindulhat a vonatforgalom

Újév napján késő délutánra sikerült beemelni és elszállítani az utolsó, Nagymarosnál kisiklott tartálykocsit is, így kedden hajnali négy órakor egy vágányon, villamosvontatással megindulhat a vonatforgalom.

Azt írták: a daruzást és az utómunkálatokat követően a MÁV szakemberei az egyik sínpáron megkezdték a vágányszabályozást, és visszaépítik a kocsik emelése, elszállítása miatt elbontott, félrehúzott felsővezetékeket is.

Előreláthatólag kedd reggel egy másik vágányon is megindulhat a forgalom - tették hozzá.

Jelezték: kedd hajnaltól az S70-es vonatok továbbra is menetrend szerint közlekednek a Nyugati pályaudvar és Vác között, a szobi Z70-es, G70-es vonatok pedig ismét a teljes útvonalukon járnak.

A nemzetközi szerelvények, azaz a Metropolitan EuroCityk, a Báthory és a Hungária EuroCityk, valamint a Metropol EuroNightok a Nyugati pályaudvar és Szob között a menetrend szerinti teljes útvonalukon közlekednek.

Vác és Szob között kedd hajnaltól már nem kell átszállni pótlóbuszokra sem a szobi, sem a nemzetközi járatokról - tették hozzá.

A Mávinform emlékeztetett: szombaton kora délután egy Nagymaros állomásra bejáró, 23 vagonból álló tehervonat 9 tartálykocsija kisiklott, amelyek közül 4 kocsi felborult, illetve keresztbe fordult a vágányokon, egyes kocsik a tengelyükkel az ágyazatba fúródtak.

Bár a kisiklott tisztítatlan tartálykocsik üresek voltak, az előírásokat betartva a MÁV vegyi elhárító csapatának tagjai és a katasztrófavédelem szakemberei megvizsgálták azokat, és még aznap megkezdődhetett a helyszínelés, valamint a műszaki mentés egy vasúti óriásdaru segítségével.

A daruzás előtt azonban a felsővezetéket részben vissza kellett bontani, illetve félre kellett húzni, hogy a daru és a megemelt kocsik ne akadjanak bele.

A MÁV szakemberei szombat délutántól éjjel-nappal folyamatosan dolgoztak a kocsik visszaemelésén, és hétfő délutánra mindegyik kocsit sikerült elszállítani, továbbá a leszakadt alkatrészeket, tengelyeket, forgóvázakat is összegyűjtötték.

Ezt követően végezték el az egyik kevésbé rongálódott vágányon a szükséges munkákat, illetve a felsővezeték visszaszerelését.

Három vágánynál azonban jelentősen rongálódott a vasúti pálya: a sínek, a jelzőberendezések, a váltók, valamint a betonaljak is sérültek. Itt a kárfelmérés csak a kocsik elszállítása után kezdődhetett meg, és a teljes helyreállítás a jelenlegi becslés alapján két hétig tarthat - áll a közleményben.

A Mávinform felhívta a figyelmet arra, hogy a teljes helyreállítás végéig a Budapest-Vác-Szob vonal északi, Vác és Szob közötti szakaszán közlekedő vonatok esetében előfordulhatnak 5-15 perces késések.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Belföld

Elindult a MÁV-Volán-csoport EMMA elnevezésű egységes utazástervezője

Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) elnevezésű utazástervezője.

2024. Június 12. 12:36, szerda | Belföld

NATO-főtitkár: elfogadjuk, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben

A NATO elfogadja Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogató műveletekben, ugyanakkor nem is blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket

2024. Június 12. 09:16, szerda | Belföld

Orbán Viktor a legnagyobb európai iparvállalatok vezetőivel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a második félévi magyar EU tanácsi elnökség előkészítése keretében a Gyáriparosok Európai Kerekasztala (ERT) vezetőivel tárgyalt a Karmelita kolostorban

2024. Június 12. 09:13, szerda | Belföld

A román elnök cáfolta, hogy a B9-ek államai Magyarország kizárását fontolgatnák

A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag \"rendszeresen szembehelyezkedik\" a partnerek döntéseivel.