Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Április 01. 17:03, kedd | Belföld
Forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

MÁV Szimfonikusok koncertje Kobayashi Ken-Ichiróval április 3-án

MÁV Szimfonikusok koncertje Kobayashi Ken-Ichiróval  április 3-án

Kobayashi Ken-Ichiro és a MÁV Szimfonikusok a Zeneakadémián. Április 3-án, csütörtök este a legendás japán karmester, Kobayashi Ken-Ichiro vezényli a zenekart a Zeneakadémia Nagytermében. A dirigens pontosan 40 évvel ezelőtt nyerte meg a M

Kobayashi Ken-Ichiro a magyar zeneértő közönség egyik kedvence azóta, hogy 1974-ben elnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyének első díját, valamint a különdíjat. Nemzetközi karrierje ezzel a győzelemmel kezdődött, de Magyarországhoz a mai napig szoros szálak fűzik. Ferencsik János annak idején másodkarmesterként vette maga mellé, hogy az Állami Hangversenyzenekarnál fejleszthesse tudását, Ferencsik halála után pedig ő lett a zenekar vezető karmestere, majd zeneigazgatója. Akkoriban gyakran vezényelt más magyar zenekarokat is - különlegesen szívélyes viszony fűzte azonban a MÁV Szimfonikusokhoz. A karmesterversenyt követően több tucat koncertet dirigált a zenekar különböző sorozataiban; Japánban is több alkalommal vezényelte a MÁV Szimfonikusokat, öregbítve ezzel hazánk és az alapító jó hírnevét határainkon túl is.

Idén tavasszal nagyszabású koncertsorozattal ünnepelte a Mester győzelmének 40. évfordulóját. Három hét leforgása alatt hét koncertet adott hazánkban a legnevesebb magyar komolyzenei együttesek részvételével. A sorozat gálakoncertjét a különleges barátságra való tekintettel a MÁV Szimfonikus Zenekar rendezi a Zeneakadémia Nagytermében, este 7 órától.

A hangverseny műsorán a szimfonikus irodalom három rendkívül népszerű műve szerepel - Rossini: A sevillai borbély nyitánya, Kodály: Galántai táncok és Berlioz: Fantasztikus szimfónia című darabja. Különböző országokból származó szerzők különböző stílusú művei - mindegyik nehéz, de hálás feladat zenekar és karmester számára. A nagy érdeklődésre való tekintettel a 10 órakor kezdődő főpróba is nyilvános a közönség részére - 1000 forintos belépő fejében bárki megtekintheti Kobayashi Ken-Ichiro-t felkészülés közben. A művekből csak részletek hangzanak majd el, de a Mester tartalmas szórakozást ígér az érdeklődőknek.

Belépőt az InterTicket bármely jegyirodájában, illetve a www.jegy.hu oldalon lehet váltani.

Érkezés legkésőbb 9.45-ig!

A MÁV Szimfonikus Zenekarról

A zenekart 1945-ben alapította a Magyar Államvasutak, amely azóta is legfőbb támogatója a csaknem száz muzsikust foglalkoztató együttesnek. Az ország élvonalbeli hivatásos zenekarainak sorában tartják számon, repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed.

Az elmúlt több mint hat évtized során számos világszerte elismert karmester – például Kobayashi Ken-Ichiro, Franco Ferrara, Herbert Blomstedt vagy Irwin Hoffman - vezényelte koncertjeiket, olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras, Miklósa Erika, Rost Andrea, vagy Vásáry Tamás.

A zenekar magas művészi tudását számos külföldi turnén is elismerték. Európa minden országában koncertezett már, de Brazíliában, Peruban, Argentínában és Kolumbiában, valamint Libanonban, Japánban, Kínában, Hong-Kong-ban és Cipruson is sikert aratott a zenekar. A MÁV Szimfonikusok kezdettől fogva sikeres közreműködői a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak és a Budapesti Fesztiválzenekar által jegyzett zenei maratonoknak is.

A zenekar kiemelkedő művészi munkásságáért 2011-ben az egyik legjelentősebb zenei elismerésben részesült, megkapta a Bartók Béla-Pásztory Ditta díjat. 2013. augusztusában az államfő a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Lendvai György, a zenekar ügyvezető igazgatója számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során