Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Január 26. 09:23, hétfő | Belföld
Forrás: MÁV Zrt.

MÁV Szimfonikus mesterbérlet világsztárokkal – Kobayashi Ken-Ichiro, Vásáry Tamás, Komlósi Ildikó

MÁV Szimfonikus mesterbérlet világsztárokkal  – Kobayashi Ken-Ichiro, Vásáry Tamás, Komlósi Ildikó

Kobayashi Ken-Ichiro, Vásáry Tamás, Komlósi Ildikó – csak néhány a neves vendégművészek közül, akik a MÁV Szimfonikus Zenekar február 11-én induló mesterbérletének hangversenyein lépnek fel.

Rangos művészek, igényes hangversenyprogram – ez jellemzi a MÁV Szimfonikusok mesterbérletét. Az alapító karmesterről, Szőke Tiborról elnevezett sorozat változatos műsorfolyamának helyszíne a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme, összesen négy alkalommal. Az egyes előadások felütését mindig az adja, hogy a zenekar egy-egy világhírű magyar, vagy a nemzetközi hangverseny- illetve operaéletben ismert énekest hív meg.

2015-ben a New Yorktól Veronán át Münchenig ünnepelt mezzo, Komlósi Ildikó a vendégük. Az énekesnő repertoárja olyan változatos, hogy abból a műsor csupán ízelítőt adhat. Ám ez a mustra is gazdag, sokszínű: népszerű – mondhatni slágerszámba menő – operaáriák váltakoznak kevésbé ismert, de koncertpódiumra való számokkal.

A program egy kortárs kompozícióval, méghozzá modern magyar művel kezdődik. Fekete Gyula Excelsior! című operáját 2011-re, a Liszt-bicentenáriumra komponálta. Kortárs volta ellenére az opera kifejezetten „hallgatóbarát” mű. Nemcsak szvit változatot, hanem Liszt egyik áriáját is megismerheti a közönség

Fekete Attila tolmácsolásában, aki az operakettősökben is pódiumra lép Komlósi Ildikóval. Három verista mű részletei is elhangzanak az első részben: Mascagni Parasztbecsületéből Santuzza, Cilea Adriana Lecouvreurjéből pedig Bouillon hercegné áriája, amelyet a Bajazzók intermezzója követ. A hangverseny második részét egy bőséges Carmen-keresztmetszet tölti be. A Bizet opera zenekari részletei alkalmat adnak a zenekarnak az energikus és a kifinomult lírai hangzás megvalósítására Kesselyák Gergely vezényletével.

A mesterbérlet következő, március 24-i koncertjén Mahler II. szimfóniája kerül terítékre a zenekar művészeti vezetője, Csaba Péter vezényletével, Rácz Rita (szoprán) és Meláth Andrea (mezzoszoprán) előadásában. A Nemzeti Énekkar közreműködésével rendezett koncertet egy igazi csemege: Grieg a-moll zongoraversenye nyitja az elismert zongoraművész, Várjon Dénes tolmácsolásában.

Április 28-án a Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész-karmesterrel, Vásáry Tamással lép színpadra a zenekar. Könnyű tavaszi táncmuzsika csendül fel: Csajkovszkij balettzenék részletei (Diótörő- illetve Hattyúk tava-szvit) és az V. szimfónia, amely a legendás zeneszerző legtöbbet játszott, legkedveltebb szimfóniája. Csajkovszkij b-moll zongoraversenye a komolyzenei slágerek egyike, kezdő akkordjait talán az is fel tudja idézni, aki nem rendszeres koncertlátogató.

Az együttes május 7-i hangversenyén – a mesterbérlet záró koncertjén – Kaneko Miyuji e mű révén, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével ad számot arról, mit tanult Budapesten és Tokióban. A zongoraverseny mellett Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei című zeneműve hangzik majd el a művész tolmácsolásában.

Bérletvásárlás: hétfőtől csütörtökig 10-15, pénteken 10-13 óra között, VIII. kerület Múzeum utca 11., vagy telefonos egyeztetés alapján (06 1 338 2664 /23).

Bővebb információ: www.mavzenekar.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el