Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 13. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Martonyi: rejtve bővítik hatáskörüket az EU-s intézmények

Martonyi: rejtve bővítik hatáskörüket az EU-s intézmények

Néha figyelmeztetni kell az Uniót saját alapértékeire - hangzott el azon parlamenti ünnepségen, ahol egyetemisták európai uniós tematikájú pályázatait jutalmazták. A Kövér László házelnök és Martonyi János külügyminiszter által meghirdetett tenderre 28 beadvány érkezett, a legjobbakat pedig összesen egymillió forinttal díjazták. Martonyi szerint az EU intézményrendszerére egyre inkább jellemző a 'lopakodó feladatkör-átvétel', ami a tagállamok és intézmények közötti szerepmegosztást is felboríthatja.

Zsárdi Péter, az Országgyűlés külügyi igazgatója köszöntötte csütörtökön az 2013-as 'Magyarország az Európai Unióban, az Európai Unió a világban' című pályázat idei résztvevőit - a tendert egyébként 1996 óta minden évben meghirdetik, ez tehát a 17. alkalom. Zsárdi szerint a fiatalok ötleteire, meglátásaira nagy szükség van akkor, amikor 'az Európai Unió küzd magával és a világgal is, és rendszeresen emlékeztetni kell egyik fő alapértékére, a szolidaritás fontosságára' - a magyar kormány pedig rendszeresen meg is teszi ezt Zsárdi szerint.

Martonyi János köszöntő beszédében szintén utalt az EU-val kapcsolatos problémákra: mint fogalmazott, a szövetségen belül egyre inkább vitatott a feladatok megosztása - nehéz elhatárolni az Unió és a tagállamok felelősségi körét, Brüsszel részéről pedig jellemző a 'lopakodó feladatkör- átvétel', ami nem csak a központ és a tagállamok, de az egyes állami és nemzetközi intézmények együttműködését is problémássá teszi.

OrientPressnek nyilatkozva Martonyi később bővebben is kifejtette a 'lopakodó feladatkör -átvétel' veszélyeit. Mint rámutatott, az uniós integráció előtt jelenleg is sok a kihívás, jönnek az európai parlamenti választások, ami felértékeli a nemzetközi intézmények szerepét : bár az EU-s hivatalok burkolt hatáskörbővítő törekvései korábban segítették a Brüsszelhez való közeledést, ma már azonban kockázatot is jelentenek, felboríthatják a tagállamok és az intézmények közötti egyensúlyt - vélekedett a tárcavezető.

A külügyminiszter elismerően szólt az egyes pályaművekről, melyek közül többet a saját tárcája, de más minisztériumok is alkalmazhatnak: a 400 ezer forinttal jutalmazott fődíjas munka (Kiss István, Debreceni Egyetem ) például az uniós csatlakozás hazai gabonatermelésre gyakorolt hatását elemzi, illetve az EU 2014 utáni termelési kilátásait - Martonyi szerint ezt a Vidékfejlesztési Minisztérium biztosan hasznosítani tudja majd. A II. helyezett (Olasz Cintia, Pázmány Péter Katolikus Egyetem) az Európai Parlament jövőképéről írt, a II díjas pályamű (Wurtz Lilla, Széchenyi Egyetem) a nemzetközi együttműködés fejlesztési lehetőségével foglalkozott jutalomban részesült, míg a különdíjas (Soltész Petra, Miskolci Egyetem) az EU fenntartható energiapolitikáját választotta témájául.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése