Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Augusztus 06. 11:02, szerda | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola

Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola

Tanárok és növendékek közös összegző kiállítása a Tornyai-múzeumban.

A Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola jelenlegi és volt tanárainak, valamint hallgatóinak alkotásaiból nyílik összegző kiállítás augusztus 8-án, pénteken 17 órakor a Tornyai János Múzeum földszinti termeiben. Az érdeklődők mintegy hetven művön keresztül tekinthetnek be a nagy múltú kezdeményezés alkotói világába.

Külön teremben látható a Hódmezővásárhelyről "elszármazott" és a mártélyi gyökerekből "táplálkozó" Csáky Lajos festő és grafikusművész Rétegek című kamaratárlata. A kiállítás gerincét a három jelenlegi művésztanár, Bányai Béla, Mucsi Zoltán és Neuberger István munkái adják. Nagy Imre, a kiállításnak otthont adó Tornyai-múzeum igazgatója szerint a művek érdekes evolúcióját mutatják a vásárhelyi iskola képtípusainak. "Nemcsak stiláris, hanem festésmódbeli továbblépést is jelentenek a nagy elődökhöz képest" - emelte ki a művészettörténész. A kiállítás harmadik termében a szabadiskola korábbi tanárainak és jelenlegi hallgatóinak válogatott munkái jól kiegészítik a mai mesterek képi világát.

A Mártélyi Képzőművészeti Szabadiskola péntek délutáni vernisszázsán köszöntőt mond Nagy Imre múzeumigazgató és Komjáti Gabriella, a Nemzeti Művelődési Intézet regionális referense, a tárlatot Hegedűsné Dékány Magdolna művészeti tanácsadó nyitja meg. Az eseményen fuvolán közreműködnek az országos zenei tábor növendékei. A kiállítás szeptember 7-ig tekinthető meg a Tornyai János Múzeum földszinti termeiben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.