Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Október 03. 15:15, hétfő | Helyi
Forrás: KépKapTár Galéria

Marko Rodics: Feldolgozatlan műlt

Marko Rodics: Feldolgozatlan műlt

Marko Rodics képzőművész kiállítása a KépKapTár Galériában,
a MűHáz Egyesület szervezésében.

Megnyitó: 2016. október 7. péntek, 17 óra
Megtekinthető: 2016. november 7-ig

Megnyitja: Géczi Zoltán
 színművész

„1989 előtt ezt ugyanúgy titkolni vagy elhallgatni illett mint utána, hogy valaki MSZMP tag volt. Mikor inkább az volt a ritka hogy valaki nem volt a párt tagja. Szinte semmilyen lehetősége nem maradt párttagság nélkül az embernek akkor, se tanulni, se dolgozni, se előrelépni... Annyit elmondott, hogy fakéreg meg csalánlevest ettek szinte csak, ezért is becsülte meg az ételt, soha nem hagyott ott semennyit se abból amit kiszedett... meg hogy egy társuk véletlen rávizelt egy erősáramú vezetékre, és hogy az milyen szörnyű látvány volt. 
A rendszerváltás után kapott kárpótlási jegyet a fogságban töltött időt kopenzálandó, vettek belőle egy hűtőládát, meg a két unokának egy-egy biciklit. Mind a két biciklit végül ellopták. A hűtőláda sorsára nem emlékszem.


Szóval ezt a sokmindent nem olyan egyszerű elfelejteni, és nem is lehet, erre épül az ami most van, viszonyítási alap. Én az öntudatra ébredésem után csak pár évet éltem a múlt rendszerben, és még pár generációnak fel kell nőnie, hogy ez valóban ne tapasztalatként éljen tovább a kollektív tudatban, hanem csak információ maradjon. Mint nekem az első világháború előtt történt dolgok, amikhez már a Nagyszüleimnek se sok köze volt, mert ők közvetlen a végén vagy utána születtek.

Talán ennyi.

Nagyapámnak volt egy evőkanala amit a fogság alatt készített, talán nikkelből, csak azzal volt hajlandó enni. Nyaralásokra, étterembe, vendégségbe, a kórházba is magávalvitte...”


„A kiállított tárgyak korhű nyersanyagok felhasználásával készültek, az 1945 és 1989 között nem megvalósult rendszerkritikus művek fiktív rekonstrukciói.”

https://www.facebook.com/events/253004888429714/

KépKapTár Galéria
(6800 Hódmezővásárhely, Bocskai utca 1.)

Nyitva tartás:

  • Hétfő-Péntek: 9h-17h
  • Szombat: 9h-12h

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a